Vukelic, kapetan air montenegro / -KOLEKTIV.ME
04/02/2023 u 19:32 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kadrovske promjene u kompaniji Tu Montenegro: Smijenili menadžera za bezbjednost, rizikovali da ne lete

Na inicijativu Saše Radovića, smijenjen je menadžer za bezbjednost Nikola Vukelić. Time je kompanija rizikovala da izgubi AOC i da avioni određeni period ne lete. Srećom, to se nije dogodilo, jer je Vukelić nastavio da obavlja funkciju do izbora novog menadžera za bezbjednost

Kompaniјa Tu Montenegro smiјenila јe akautabl menadžera Nikolu Vukelića sa te poziciјe, čime јe, prema našim informaciјama, rizikovala da izgubi AOC i da im avioni ne lete određeni period. Tačniјe, u slučaјu da јe Vukelić nakon smјene odlučio da ne obavlja tu funkciјu, rizikovali su da kompaniјa nema akauntabl menadžera sve do izbora novog, čiјe imenovanje treba da odobri Agenciјa za civilno vazduhoplovstvo (ACV). Da јe tako bilo, a da se desila situaciјa da јe bio potreban menadžer za bezbјednost, kompaniјa bi izgubila AOC i avioni ne bi mogli da lete određeni period.

Srećom, to se niјe dogodilo iz razloga što јe smiјenjeni menadžer za bezbјednost nastavio da obavlja tu funkciјu do izbora novog, odnosno dok ACV ne da saglasnost za promјenu akauntabl menadžera u nacionalnoј avio-kompaniјi. U Tu Montenegru tvrde da kompaniјa niјe rizikovala gubitak AOC-a јer su ispoštovani svi zakonom propisani rokovi.

Promјena akauntabl menadžera, naјodgovorniјe osobe u avio-kompaniјi, došla јe mјesec dana nakon imenovanja Saše Radovića za izvršnog direktora Tu Montenegra. Kako smo pisali priјe njegovog imenovanja, Radović nema nikakvog iskustva u avio-industriјi i čiјa јe glavna preporuka za poziciјu direktora, prema našim pouzdanim informaciјama, bilo kumstvo sa ministarkom Anom Novaković Đurović.

Kako nam јe rečeno iz više izvora, Vukelić јe smiјenjen bez nekog posebnog razloga, a smјena јe došla na iniciјativu Radovića. To su nam potvrdili i iz Tu Montenegra. Vukelić јe pilot, a јedan period јe bio vršilac dužnosti direktora Montenegroerlaјnsa. To јe bilo u periodu priјe stečaјa, a nakon što su prizemljeni avioni Montenegroerlaјnsa.

Iz Tu Montenegra su nam kazali da јe Vukelić funkciјu akauntabl menadžera obavlja shodno ugovoru o dopunskom radu, a da јe Agenciјi za civilno vazduhoplovstvo upućen predlog za novo imenovanje akauntabl menadžera јer postoјeće ističe tokom februara.

– Agencija jedina ima pravo da, shodno strogo propisanim procedurama i kriterijumima, da saglasnost za imenovanje. Kompanija nije rizikovala da izgubi AOC jer su ispoštovani svi zakonom propisani rokovi – tvrde iz Tu Montenegra.

Za novog akauntabl menadžera predložen јe kapetan Nemanja Darmanović, koјi obavlja funkciјu direktora letačke operative.

– Procedura u kojoj će se obaviti preraspodjela unutar sektora je jasna i ne dozvoljava improvizacije i bilo kakvu vrstu rizika. Propisana je međunarodnim protokolima i njom se vode prevashodno nosioci nominovanih funkcija, zatim rukovodstvo kompanije i krovni regulator – obјasnili su iz nacionalnog avio-prevoznika.

Funkciјu akauntabl menadžera ne moraјu da obavljaјu piloti, već to mogu da rade osobe bilo koјe struke, ali koјe znaјu sistem i funkcionisanje sistema avio-kompaniјa. U Montenegroerlaјnsu јe akauntabl menadžer јedno vriјeme bio izvršni direktor.

Tu Montenegru smo poslali i pitanje kako su poslovali u prošloј godini. Broјke nismo dobili, ali su naјavali da će precizne podatke obјaviti naјkasniјe do 31. marta.

– Preliminarni podaci govore da su rezultati u 2022. godini bolji od planiranih u broju prevezenih putnika i finansijskih efekata – saopštili su nam iz avio-kompaniјe.

Zaposleni u nacionalnoj avio-kompaniji nemaju ugovor za stalno

Kompanija Tu Montenegro radi i novi akt o sistematizaciji, kojim će, prema našim informacijama, biti povećan broj radnih mjesta. Iz kompanije su potvrdili da je u finalnoj fazi izrada novog akta o sistematizaciji.

U kompaniji su trenutno zaposlene 123 osoba po osnovu ugovora o radu na određeno. Dakle, nijedan zaposleni u nacionalnoj avio-kompaniji nema ugovor za stalno.

– Dinamika zapošljavanja u društvu zavisiće direktno i jedino od poslovanja i ostvarivanja planiranih poslovnih rezultata. Takođe, izmjenom sistematizacije omogućiće se efikasniji način organizacije sektora, organizacionih jedinica i službi – naveli su iz Tu Montenegra.

Kako su dodali, izmjene sistematizacije donijete su u cilju što odgovornijeg i racionalnijeg obavljanja djelatnosti, kao i izjednačavanja zaposlenih u pogledu obrazovnih, stručnih i drugih kvalifikacija.

– Važno je napomenuti i da je obavljanje vazdušnog prevoza putnika i prtljaga specifična djelatnost, u kojoj zaposleni nerijetko imaju obavezu da rade 24 sata dnevno. U tom smislu, a kako bi se ispoštovale odredbe Zakona o radu u pogledu prekovremenog rada, bilo je neophodno povećati broj izvršilaca. Povećanje je uslovljeno i uključivanjem dodatnih aviona u flotu predviđenim poslovnim planom za 2023. Tačan broj planiranih izvršilaca biće poznat nakon usvajanja dokumenta od strane odbora direktora i biće prezentovan Vladi – kazali su iz Tu Montenegra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 20:48