Ilustracija / - INVESTITOR.ME
12/01/2023 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kampanja "Budi odgovoran": Za sedam dana evidentirano 35 prijava

Najveći broj prijava se, kao i u prethodnom periodu, odnosio na neizdavanje fiskalnih računa, a evidentirane su i pritužbe na nelegalan rad i neprijavljene radnike

U okviru kampanje Budi odgovoran u prvoj sedmici ove godine evidentirano je 35 prijava, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne.

Najveći broj prijava se, kao i u prethodnom periodu, odnosio na neizdavanje fiskalnih računa, a evidentirane su i pritužbe na nelegalan rad i neprijavljene radnike, prenosi Mina.

Građani su se žalili da fiskalne račune ne izdaju City taksi, pekara Orex i kafana D4 u Podgorici, Bonita 99 i Moja kafanica u Kotoru, Nice Vice, hotel Stara čaršija, restoran Cvijo, cvjećara Iris, Kuća hemije i Pretty Woman u Baru, pekare Seljanovo i Dan i noć u Tivtu, Zip-line u Budvi i auto servis Vuk u Beranama.

Evidentirane su i prijave da se fiskalni računi ne izdaju ni prilikom prodaje slika na šetalištu u Baru, kao i u ugostiteljskom objektu pored pekare Dušan u Podgorici, gdje se, pored toga, konzumiraju duvanski proizvodi.

Građani su se žalili da K Fashion u Budvi ne izdaje fiskalne račune i ne prihvata reklamaciju robe, da neimenovani frizer u Baru i Salon ljepote Per te u Podgorici rade na crno, a da u kafe baru Pile i restoranu Vivaldi u Baru, kao i na gradilištu Otrant stara u Sutomoru, radnici nijesu prijavljeni.

Evidentirane su i prijave da prodavnica mješovite robe Džemo u Baru ne daje godišnje odmore, niti isplaćuje zarade po zakonu, dok firma Plasal u Podgorici radi na crno.

Građani su se žalili da peletara Pelangić u Bijelom Polju kupuje drvnu masu bez papira, porijekla ili doznake, a da se u kafe baru Star u Podgorici i Tri tačke u Bijelom Polju konzumiraju duvanski proizvodi.

Građani su tražili od inspektora da provjere ispravnost proizvoda u mliječnom sektoru pijace Gintaš u Podgorici, ali i razlog zbog kojeg zaposleni napuštaju posao u pekari Don Don u Danilovgradu.

Evidentirane su prijave da se u Otrant staru u Sutomoru organizuju privatne žurke za visoko platežnu klijentelu.

Sve evidentirane prijave su u proceduri.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:12