Касалица
19/12/2021 u 12:46 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Касалица: Црногорска индустрија одавно умрла

Економија Црне Горе не стаје чак и кад се угаси КАП, али економија на неизвјесности реагује отрежњењем, које тада ремети сваку пројекцију, казала је Касалица за "Дан"

Црногорска економија ће преживјети и ако се ћелије Комбината алуминијума угасе и ако надлежне институције не успију да приволе договору приватну компанију и државне компаније, оцијенила је за „Дан“ економска аналитичарка Мила Касалица.

– Како год се израчуна, репроланац не добацује до три до четири одсто бруто домаћег производа (БДП). Међутим, то је једнострано гледање на ствари, коjе не представља здраворазумски приступ развоjним перспективама. Лука Бар има значаjни претовар (20-25 одсто) везан за КАП. Жељезничке компаниjе, такође. Укупан енергетски сектор jе у свему опредjељуjуће релевантан. Нагли прекид свих ових активности, док су пословни планови за наредну годину већ уговорени, представља плодно тле за контракциjу економиjе. Иако jе такво стезање економиjе вjероватно краткорочно, последицама би обиљежило половину пословања наредне године. У питању су два наjосjетљивиjа квартала, што би консеквентно захтиjевало озбиљне опрезности у и око jавних прихода – појаснила је Касалица.

Истакла је да економија не стаје чак и кад се угаси КАП, али економиjа на неприпремљености/ неизвjесности реагуjе отрежњењем, коjе тада ремети сваку проjекциjу.

– Као високо-задужена економиjа немамо простор да узнемиравамо ино-повjериоце неиспуњавањем економских проjекциjа – поручила је Касалица.

Гашење ћелија КАП-а је почело средином седмице. Унипром је понудио ЕПЦГ да преузме производњу на годину, док Влада предлаже да се производња у КАП-у смањи на минимум, а да ЕПЦГ снабдијева КАП струјом из домаћих извора шест мјесеци, односно док се КАП и ЕПЦГ не договоре око цијене струје. Цијена струје је главни разлог због којег Унипром гаси производњу.

Према њеним ријечима, 50 година рада КАП-а треба свести на неколико слика.

– Истина jе да се из средстава КАП-а отплатио кредит за ХЕ Пива. Али, истина jе да смо као порески обвезници сипали толико пуно средстава у КАП, што преко гаранциjа што преко пореза и доприноса од 1992. до 2014. године, да jе вриjеме да се као зрела заjедница навикнемо да jе економиjа сурова и да се промjене циjена инпута коjе се дешаваjу на глобалним тржиштима, мораjу одразити на циjену аутопута. А, текуће циjене ингота нијесу тако занемарљиве – казала је Касалица.

На питање да ли се може рећи да Црна Гора гашењем КАП-а остаје без индустрије, одговорила је да је црногорска индустрија одавно економски и развојно умрла.

– Жељезара и КАП раде на резидуалним издисајима – навела је донедавна државна секретарка у Министарству финансија.

На питање шта би држава требало да уради по питању КАП-а, казала је да стрпљиво треба наћи краткорочно рjешење, а потом у контексту регулаторних прихода од 2023. године, не само за КАП, него и низ других произвођача неовисно од власничке структуре, сетовати предложене уговорне цjеновне односе у режиму директних потрошача за 110 кВ.

– То би евентуално могло бити корисно за развој Црне Горе, а представљало би озбиљан стратешки мотив за потенциjале диверсификациjе економиjе – закључила је Касалица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:28