/ - Фото: Портал РТЦГ, ТВЦГ
08/04/2022 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кековић: Недјеља за сада остаје нерадна

Са друге стране, Милица Лазаревић из ПКЦГ каже да као компромис виде могућност рада недјељом за вријеме највећег прилива туриста

Недјеља за сада остаје нерадан дан за запослене у трговини, саопштио је генерални секретар Уније слободних синдиката (УСС) Срђа Кековић, наводећи како му није јасно зашто Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ) сада од Уставног суда тражи укидање члана закона о неданој недјељи,преноси портал RTCG.

Са друге стране, Милица Лазаревић из ПКЦГ каже да као компромис виде могућност рада недјељом за вријеме највећег прилива туриста.

Кековић и Лазаревић аргументе о (не)радној недјељи укрстили су у емисији "Добро јутро Црна Горо" на TVCG.

Лазаревић је, између осталог, подсјетила како је недуго након увођења нерадне недјеље у марту 2020. почела ковид криза која је оставила трага на пословање и економију.

-Заједно са нерадном недјељом то је довело до пада промета у трговини, пада економске активности, отпуштања радника. Тада је био забрањен и рад одређеним дјелатностима које припадају трговини. Нјихови губици су били велики. Тржним центрима је био забрањен рад, и нека процјена је да је дошло до пада промета од 20 посто због нерадне недјеље, а који је био много већи кад им је био обустављен рад-рекла је Лазаревић.

Но, такав став представнице ПКЦГ не дијели и Кековић.

-Наши показатељи говоре да прве године није било никаквих отпуштања у трговини, да је пословала позитивно, дакле без губитака. Прве такве ствари су се десиле с ковидом и то нема везе са нерадном недјељом. Неодржива је прича коју чујемо задњих неколилко година од послодаваца у покушају да врате недјељу- казао је Кековић.

Стога се поставља питање да ли у оваквој ситуацији може доћи до компромиса који би задовољио и запослене и послодавце. Лазаревић каже да је њихов захтјев да се Уставни суд изјасни по питању уставности иницијативе о нерадној недјељи, а ако није могуће њено укидање "да се ради одређени број недјеља током љетње или зимске сезоне, кад је највећи прилив туриста или макар рад током једне смјене".

Кековић понавља ранија компромисна рјешења: "Да раде предузетници и микропредузећа, до 10 запослених, да се ради сезона љетња и зимска укупно пет мјесеци, да се увећа зарада за рад недјељом 100 посто и да се повећа контрола у поштовању права запослених".

Лазаревић напомиње и да је наша економија таква да се ослања на туризам и услужну дјелатност, те да морамо искористити долазак туриста како би се повећао промет и зарада и привредницима и држави.

Кековић, међутим, указује како постоје послови гдје се мора радити недјељом: "вдје говоримо о дјелатностима гдје није нужно да на послу будемо недјељом. Имамо искуства неких земаља које су развијеније и посјећеније туристички па се тамо не ради недјељом".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:46