/ ФОТО: РТЦГ
22/06/2022 u 14:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

USSCG: Proces privatizacije u CG nije ni približno ostvario najavljena očekivanja

U suštini, niti jedna privatizacija u Crnoj Gori nije dala takav rezultat., naveo je on

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković obratio se ambasadorki Turske u Crnoj Gori Songul Ozan navodeći da se Crna Gora se u zadnje tri decenije nalazi u tranzicionom procesu u okviru kojeg je dominantno mjesto imao proces privatizacije društvene imovine.

- Nažalost, proces privatizacije u Crnoj Gori nije ni približno ostvario najavljena očekivanja da će privatizacija donijeti nove investicije, nove tehnologije, nova radna mjesta. U suštini, niti jedna privatizacija u Crnoj Gori nije dala takav rezultat. Naprotiv, privatizacije su uglavnom obavljene sa promašenim strateškim partnerima, dok kupo-prodajni ugovori nijesu sadržali socijalne programe za zaposlene - tehnološke viškove ili su oni bili veoma loši. Takva sudbina zadesila je i Željezaru Nikšić - nekadašnji industrijski gigant koji je prodat kompaniji Tosyali kao strateškom partneru iz Turske, o čemu svjedoči i situacija koja je ovih dana aktuelna u toj fabrici. Naime, naših 229 kolega, dugogodišnjih radnika Toščelika, suočeni su sa jednostranom odlukom poslodavca da obustavi proizvodnju i proglasi ih tehnološkim viškom, pretvarajući ih u socijalne slučajeve i ostavljajući njih i članove njihovih porodica bez osnovnih egzistencijalnih primanja. Imajući navedeno u vidu, a zabrinuti za sudbinu naših kolega i njihovih porodica, kao i za opstanak ovog poslednjeg industrijskog giganta u metalskom kompleksu, ovim Vam se obraćamo sa molbom da sa pozicije Vašeg autoriteta intervenišete prema vlasniku Toščelika (kompanija Tosyali) kako bi nastavio proizvodnu djelatnost u toj kompaniji i omogući pravo na rad za 229 zaposlenih- naveo je.

Kako je istakao, takođe, "sa obzirom da je vlasnik Toščelika izrazio jasnu namjeru prodaje ove fabrike, kao i da postoji veoma zainteresovan kupac koji je spreman da nastavi proizvodnju i očuva sva postojeća radna mjesta, molimo Vas da pozovete Tosyali kompaniju na korektnost u ponudi prodajne cijene ove fabrike, koja je u ovom trenutku daleko iznad cijene koju su platili prilikom kupovine fabrike, a koja je iznosila 15 miliona eura ".

- Posebno Vas molimo da, u Vama raspoloživom terminu, organizujete sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi Vas, u neposrednom razgovoru, bliže upoznali sa aktuelnom situacijom- naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 07:22