Срђа Кековић (архива) / - SRDJA BOLJEVIC
21/06/2021 u 10:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кековић: Радна недjеља током сезоне још увијек под знаком питања

Знам само да jе Влада разматрала ту причу у коjоj се налазимо задњих мjесец. Моjа претпоставка jе да jе погрешно прениjет став са Владе, jер ми као социjални партнери jош ниjесмо постигли договор о томе, казао је генерални секретар Униjе слободних синдиката

Социjални партнери jош ниjесу постигли договор да jедан броj предузетника и микропредузећа, коjи запошљаваjу до десет радника, могу да раде пет мjесеци ове године, саопштио jе генерални секретар Униjе слободних синдиката (УСС) Срђа Кековић.

Он jе у Jутарњем програму ТВЦГ рекао да не зна како jе у медиjима обjављена информациjа о раду недjељом.

- Знам само да jе Влада разматрала ту причу у коjоj се налазимо задњих мjесец. Моjа претпоставка jе да jе погрешно прениjет став са Владе, jер ми као социjални партнери jош ниjесмо постигли договор о томе да jедан броj предузетника и микропредузећа могу да раде пет мjесеци ове године - рекао jе Кековић.

Он jе подсjетио да УССЦГ годинама заговара да се недjељом не ради и да том одлуком буде обухваћено што jе могуће више дjелатности.

- Прошла година jе била година корона вируса, у коjоj смо имали пропалу туристичку сезону, а економиjа jе пала на кољена. Имали смо снажан притисак од Владе да се због сезоне, у туристичким мjесецима, омогући макар jедном броjу предузећа да могу да раде - казао jе Кековић.

Притисак су имали и од малих трговинских радњи, па су покушали да нађу компромис између потребе државе и малих послодаваца, коjи су угрожени пословањем великих трговачких ланаца.

- У том правцу смо понудили таj компромис. О томе смо причали ми, колеге из Савеза синдиката, УПЦГ и Влада, да се у jулу, августу и септембру, те jануару и фребруару наредне године, предузетницима и микро предузећима до десет запослених омогући рад - обjаснио jе Кековић.

Предсjедник Удружења малих прехрамбених производа Жељко Ћетковић рекао jе да сматра да су угрожени и због короне и због нерадне недjеље, те да су дошли у социjалну категориjу.

- Угрожено jе три хиљаде људи и њихових радних мjеста. Сви радници су свjесни да су одузимањем радне недjеље угрожена радна мjеста - рекао jе Ћетковић.

Апеловао је на надлежне да усвоjе законске измjене, jер jе на видику, како jе казао, добра туристичка сезона коjа ће дониjети добро свима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:16