Срђа Кековић / - фото: Принтскрин, РТВ Будва
22/04/2022 u 14:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кековић: Радник храбро да приjави послодавца коjи не исплаћује зараде по програму Европа сад

Постоjе два кривична дjела, jедно се тиче повреде права из рада генерално свих права, а друго се тиче уплате доприноса и осталог

Генерални секретар Униjе слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић гостуjући у Jутарњем програму ТВ Будва казао jе да послодавци коjи не испоштуjу програм “Европа сад”, коjим jе минимална зарада повећана на 450 еура, ризикуjу затворску и новчану казну, додаjући да радници мораjу бити храбри и приjавити све неправилности уколико се крше њихова права.

- Постоjе два кривична дjела, jедно се тиче повреде права из рада генерално свих права, а друго се тиче уплате доприноса и осталог. Дакле та кривична дjела постоjе, први закључак jе био да jе се препознао то кривично дjело повреде права из рада. Искључиво смо се фокусирали на ово кривично дjело гдjе послодавци траже да се изврши повраћаj новца коjи запошљенима исплате по основу зараде, тако да смо се усмjерили према томе - казао jе Кековић.

Он jе истакао да се отвара простор да се препознаjу друга кривична дjела коjа се тичу права из рада.

- Други важан закључак jесте да су се све институциjе договориле да ће направити међусобну синергиjу како би помогли инспекциjи рада да се препознаjу та кривична дjела, процесуираjу и треће што jе посебно важно да се оснаже поjединци, коjи су предмет такве злоупотребе како би могли кроз заштиту њиховог интегритета, уколико приjаве такво кривично дjело буду свjедоци у процесуирању тих послодаваца коjи такво дjело врше, да не могу да трпе неку посљедицу у смислу да остану без посла уколико их након тога послодавац шиканира, већ да им држава односно институциjа гарантуjе законску заштиту у случаjу повређивања тог права у неком другом виду , дакле код неког другог послодавца - истиче Кековић.

Овдjе jе фокус у том трећем закључку Агенциjе за спречавање корупциjе, коjа има овлашћење да препозна и заштити такозване звиждаче, тако да jе наредни корак да се обратимо тоj агенциjи и да у синергиjи са свим осталим институциjама кренемо у том правцу, закључио jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:11