Прва банка Аца Ђукановића губи клијенте / фото: Дан
04/08/2021 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Клијенти бјеже из Прве банке Аца Ђукановића

Предсједник одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић затражио је од Прве банке извјештај екстерне супервизије квалитета активе

Од почетка године државне компаније су повукле 13,1 милион еура депозита из Прве банке, а ако се тај тренд настави може изазвати сумњу у способност банке да настави пословање по начелу сталности, наведено је у извјештају ревизора Crowr MNE који је објављен на сајту Централне банке Црне Горе.

Познато је да је појединачно највећи акционар банке Ацо Ђукановић, брат предсједника Црне Горе и лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића (41,5 одсто), који преко неколико повезаних фирми контролише још око 15 одсто акција.

Електропривреда Црне Горе као државно предузеће има 19,8 одсто акција.

Предсједник одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић затражио је од Прве банке извјештај екстерне супервизије квалитета активе.

Небојша Медојевић, један од лидера Демократског фронта, упозорава да је Прва банка у великим проблемима и да гувернер ЦБЦГ не смије да ћути. Он за "Новости" каже да након више година међународне подршке и игнорисања пеглања биланса и пребацивања лоших кредита другим банкама, фондовима, ИРФ од стране Прве банке, ствари се драстично мијењају.

Без помоћи приватној фирми

- Прва банка је под посебним надзором ММФ и Свјетске банке већ десет година, али су Ђукановићи успијевали да обезбиједе да их ове међународне организације не дирају. Позивам Владу, ЕПЦГ, ИРФ и остале државне фирме и фондове да не помажу приватну банку која је упала у проблеме због погрешних пословних одлука, да не помажу браћу Ђукановић новцем грађана - поручује Медојевић.

- ММФ је тражио од ЦБЦГ ванредну супервизију квалитета активе Прве банке и ангажован је PWC из Њемачке да уради QAR, који је показао велику рупу у билансима. Покушај маневра проблематичних кредита и некретнина преко једног чешког фонда није успио и први резултати супервизије показују да Прва банка има негативан капитал - каже Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

16. septembar 2021 13:06