Andrija Klikovac / - DPS
18/04/2023 u 12:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klikovac: Rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju i populizmu

Potrošačke cijene u periodu januar – decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,0 odsto, navodi Klikovac

Kretanje cijena proizvoda i usluga u Crnoj Gori najbolji su ilustrator katastrofalne ekonomske situacije u državi, naveo je funkcioner DPS-a Andrija Klikovac.

- Na konto izrečenog, navešćemo i napraviti uporednu analizu frapantnog rasta određenih pojedinosti na mjesečnom i godišnjem nivou. Tako su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine u prosjeku više za 0,4 odsto, dok su potrošačke cijene u januaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku više za 16,2 odsto - navodi Klikovac.

Kako dodaje, najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; mlijeko, sir i jaja; duvan; frizerske usluge i ostale usluge za ličnu njegu; ulja i masti; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; meso; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu. Potrošačke cijene u periodu januar – decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,0 odsto.

- Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2023. godine u odnosu na januar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5 odsto, a potrošačke cijene u februaru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 15,1 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: povrće; meso; odjeća; gorivo i mazivo za motorna vozila; hljeb i žitarice; mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća; voće; cipele i ostala obuća. Potrošačke cijene u periodu januar – februar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 15,7 odsto - ističe Klikovac.

Prema njegovim riječima, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2023. godine u odnosu na februar 2023. godine u prosjeku su manje za 0,7 odsto. Potrošačke cijene u martu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 10,5 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila; cipele i ostala obuća; održavanje i popravka vozila; meso; restorani, kafei i slično; odjeća; prehrambeni proizvodi n.d.s; čvrsta goriva.

- Potrošačke cijene u periodu januar – mart 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13,9 odsto. Sve navedeno ukazuje da su dvije vlade posttridesetoavgustovskog perioda svojim neznavenim ekonomskim politikama dovele građane naše države do ruba egzistencije. Svakako da ni rast plata i penzija zasnovan na zaduživanju, populističkim i nerealnim osnovama, nije mogao anulirati ovakav rast cijena proizvoda, te da je sve navedeno samo najslikovitiji dokaz ekonomskog stanja u Crnoj Gori - zaključuje Klikovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:55