Наташа Кнежевић Сиништај / -ФОТО: ДПС
02/07/2021 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић Сиништаj: Пољопривредници постали жртве незнања актуелне власти

Свих претходних година пољопривредним произвођачима су редовно исплаћиване субвенциjе, док они данас не знаjу могу ли уопште рачунати на њих, истиче Кнежевић Сиништај

У овоj години Влада и Министарство пољопривреде ниjесу активирали ниjедну мjеру подршке пољопривредницима, нарочито мjере у циљу санирања посљедица изазваних пандемиjом коронавируса, што jе сектор пољопривреде довело пред колапс,  каже одборница ДПС-а у Скупштини Главног града и пољопривредни произвођач Наташа Кнежевић Сиништај.

– Свих претходних година фармерима и пољопривредним произвођачима су редовно исплаћиване субвенциjе, док они данас не знаjу могу ли уопште рачунати на њих – истиче Кнежевић Сиништај.

Из ДПС-а подсjећања ради кажу да је у 2020. години, Агробуџет промовисан 24. jануара, а прве радионице намиjењене фармерима почеле су 10. фебруара, док jе први jавни позив за додjелу бесповратних средстава расписан 11. фебруара. До 1. jула 2020. године кроз више десетина jавних позива фармерима су исплаћена сва давања у предвиђеним роковима. Купљена jе механизациjа, избушени бунари, набављена опрема за чување млиjека, исплаћени грантови за подизање нових воћњака, винограда, маслињака, организована субвенционисана жетва, пчеларима jе исплаћена сва предвиђена подршка.… Млади фармери су ушли у инвестициjе за коjе су добили бесповратна средства. До краjа августа исте године исплаћена су и сва директна давања за jедногодишње и вишегодишње засаде, подршка тову,… Градили су се водоводи, водопоjи, насипали и асфалтирали сеоски путеви.

Према ријечима Кнежевић Сиништај приjе свега тога, сваки црногорски пољопривредник и фармер jе био информисан о могућностима подршке, роковима и критериjумима за додjелу давања и грантова. Преко 50 jавних трибина у свим општинама, радио и ТВ емисиjа било jе организовано у ту сврху.

У вриjеме претходне власти, савjетодавне службе Министарства пољопривреде су биле на терену. Кроз посебан програм подршке као вид помоћи у превазилажењу посљедица изазваних коронавирусом jош 30. априла 2020. годнине исплаћено jе 3,3 милиона авансних средстава за помоћ свим корисницима директних плаћања. Подршку су добили и ратари и сточари, рибари, пчелари,...

Влада jе уплатила доприносе за пољопривредне осигуранике за првих 6 мjесеци 2020. године, и што jе наjзначаjниjе осигурала jе пласман поврћа и млиjечних производа.

– Насупрот свим овим, само диjелом резултата претходне власти коjи се односе на сектор пољопривреде, актуелна власт jе готово у потпуности уништила све наслиjеђено – Кнежевић Сиништај.

За посљедицу имамо ужасно и неодрживо стање у коjем су пољопривредници постали жртва незнања и незаинтересованости Владе и министра Стиjовића за њихове проблеме, закључује Кнежевић Сиништаj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:13