Спајић / IVAN PETROVIC-IPE
13/01/2022 u 09:00 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Код стручног оспособљавања се примаjу накнаде, а не зараде: Бенефите од „Европа сад“ осјетиће од идуће године

Раст просjечне плате у 2022. години одразиће се у наредном периоду и на раст накнада коjе примаjу корисници програма стручног оспособљавања

Редакцији Портала Дан обратио се већи број будућих корисника Програма стручног оспособљавања како бисмо их информисали, односно дошли до информације колике ће им бити мјесечне накнаде будући да програм "Европа сад" почиње са реализацијом од јануара. Будуће приправнике интересује да ли ће њихове накнаде бити усклађене с "Европом сад". Ове године за програм стручног оспособљавања јавило се 2.723 свршених студената.

image

Европа сад

- Портал Дан

Корисници Програма стручног оспособљавања осjетиће бенефите реформи од 2023. године jер се њихове новчане накнаде усклађуjу са просjечном платом коjа расте у овоj години, захваљуjући програму „Европа сад“.

То jе обjашњено из Министарства финансиjа и социjалног старања (МФСС) поводом интересовања како ће се реформе одразити на кориснике програма стручног оспособљавања коjе плаћа држава.

- Овогодишње накнаде су на истом нивоу, jер се усклађуjу са просjечном платом у 2021. години, у складу са Законом о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем. Законом jе прописано да корисник програма прима мjесечну новчану накнаду (а не зараду) у износу од 50 одсто просjечне нето зараде у Црноj Гори у години коjа претходи закључивању уговора о стручном оспособљавању... Дакле, у складу са законом, накнаде ће се корисницима програма стручног оспособљавања у 2022. години обрачунати на таj начин, а у наредном периоду ће износ расти сходно расту просjечне зараде, до коjе доводи реформа из програма „Европа сад" - прецизирали су из МФСС-а у одговору потралу Дана.

image

Члан 10 закона

- принтскрин

Одговараjући о законима, из министарства Милојка Спајића су нагласили да закони ниjесу у колизиjи jер се не ради о заради, него о накнади за програм стручног оспособљавања, на коjу не утиче сет пореских закона.

Подсјетимо, Закон о Стручном оспособљавању усвоjен jе 2012. године како би се свршеним академцима помогло да одраде приправнички стаж у трајању од девет мјесеци, а који ће им бити рачунат као једногодишњи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:07