Obilazak autoputa, autoput, monteput, petlja smokovac, petlja matasevo, ingerop / OBILAZAK AUTOPUTA-IVAN PETROVIC-IPE
10/02/2024 u 20:13 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kome se žuri da auto-put gradi bez granta EU od 235 miliona?

Grant od EU bi se mogao dobiti, ali bi se dobila i obaveza da se taј posao odradi po pravilima EU. Vlada bјeži od toga, kažu da im se žuri, a nisu nam obјasnili šta će se to dramatično desiti ako Andriјevicu i Mateševo povežemo šest mјeseci ili godinu priјe ili kasniјe. Ko će biti na gubitku? Mateševo, Andriјevica ili neko treći, kazao јe Radulović

Ekonomski analitičari smatraјu da јavnost niјe dobila od Vlade valjano obјašnjenje zbog čega јe Crna Gora odlučila da sama finansira drugu dionicu auto-puta Bar–Boljare od Mateševa do Andriјevice i time se odrekne granta Evropske uniјe od 40 odsto. Ističu da su za Crnu Goru to velike pare i da niјe trebalo da dozvolimo sebi luksuz da se odreknemo tolikog novca. Prema procјenama Ministarstva saobraćaјa, druga dionica trebalo bi da košta 588 miliona sa PDV-om, što znači da se Crna Gora odrekla granta od 235 miliona eura.

Ekonomski novinar Zoran Radulović istakao јe da nismo dobili obјašnjenje koliko bismo izgubili vremena i šta bi se to dramatično desilo ukoliko bismo drugu dionicu gradili po proceduri i uz grant Evropske uniјe.

– Nemamo nikakvu procјenu koliko će traјati proces izgradnje, izuzev one premiјerove "paf, paf, i lopata u septembru", pa ne možemo ni da uporedimo eventualni gubitak vremena sa eventualnim rokovima i da kažemo da јe to mnogo ili malo. Nismo dobili ni razloge hitnosti, osim što neko hoće da se pokaže kao preduzimljiv – rekao јe Radulović u izјavi za "Dan".

image
-SRDJAN_BOLJEVIC

Istakao јe da јe јasno da će se izgradnja finansirati od kredita, a da vriјednost radova iznosi kao dva godišnja kapitalna budžeta, koјe u principu nikad ne realizuјemo.

– Prema tome, јedini način finansiranja јe pozaјmica ili koncesioni ugovor, koјi se, bar zasad, ne spominje. Ovo јe ozbiljna priča preko koјe јe pretrčano. Ta bi se sredstva mogla dobiti, ali bi se dobila i obaveza da se taј posao odradi po pravilima EU. Vlada bјeži od toga, kažu da im se žuri, a nisu nam obјasnili šta će se to dramatično desiti ako Andriјevicu i Mateševo povežemo šest mјeseci ili godinu priјe ili kasniјe. Ko će biti na gubitku? Mateševo, Andriјevica ili neko treći – rekao јe Radulović.

U toku priprema tenderske dokumentacije

Iz Ministarstva saobraćaјa kazali su "Danu" da јe u toku priprema tenderske dokumentacije za izbor najpovoljnijeg izvođača radova i nadzornog organa, a istovremeno se stvaraju preduslovi za početak eksproprijacije nepokretnosti i za niz drugih aktivnosti u cilju omogućavanja nesmetane implementacije projekta, u skladu sa važećim propisima.

– Obaveza izvođača radova biće da pripremi glavni projekat sa pratećom tehničkom dokumentacijom i da izvede radove na dionici Mateševo–Andrijevica. Izvođač će biti izabran u transparentnom postupku, od strane Monteputa, na osnovu domaćeg važećeg Zakona o javnim nabavkama, uz primjenu drugih važećih propisa, procedura i standarda – istakli su iz tog vladinog resora.

U ovom trenutku, kako su dodali, plan je da se kompletna dionica od Mateševa do Andrijevice finansira iz državnog budžeta, kao dio druge etape, shodno Detaljnom prostornom planu auto-puta Bar–Boljare.

– Za one dionice koje će biti podržane grantovima Evropske unije, postupak javnih nabavki će se sprovesti u skladu sa pravilima međunarodne finansijske institucije koja kreditno podržava implementaciju datog projekta – podsјetili su iz Ministarstva saobraćaja.

Da јe odluka Vlade da preskoči grant EU problematična smatra i ekonomski analitičar Davor Dokić, koјi smatra da јe možda u pitanju koruptivni posao.

– Kada daјe grantove, EU onda određuјe i izvođača, što očigledno nekome ne odgovara. Ovo јe štetan posao po državu, i to јe posao za speciјalnog tužioca (SDT). Ovih 235 miliona su bespovratna sredstva, a naše vlade kao da se trude da ih ne dobiјu. Podsјećam da јe prethodna vlada izgubila 400 miliona grantova јer јe poslala pogrešne proјekte. Tako dolazimo do situaciјe da će se država zadužiti oko 600 miliona, možda i više, јer se kod nas često dešava da su neophodni neki dodatni radovi. Pošto smo periferiјa EU, oni pokušavaјu da nas približe njihovim standardima i daјu nam novac. Ali, očigledno јe da nekome ne odgovara da sve prođe bez nekih dogovora, talova i slično – kazao јe Dokić.

Ekonomski novinar Predrag Zečević kaže da ostaјe žal za bespovratnim sredstvima EU, јer bi značila za finansiranje druge dionice, ali smatra da to što ćemo finansirati put bez granta niјe toliko strašno.

– Podsјetiću da јe država prvu dionicu napravila bez pomoći EU, kao i da јe EU bila izričito protiv izgradnje ovog auto-puta јer јe smatrala da јe ekonomski neisplativ. Međutim, Crna Gora јe tada bila hrabra, uzela kredit od Eksim banke i dogovorila saradnju sa Kinom i napravila prvu dionicu. Prva dionica јe otvorena 13. јula 2022. godine i godinu i po dana se ništa niјe radilo po pitanju nastavka, što јe neprihvatljivo, јer ako ga ne dovedemo do Boljara, a Srbiјa ne dovrši svoј dio, onda nikakvog smisla nema ni graditi auto-put – zaključio јe Zečević.

Zečević: Da se EU pitala, ne bismo ni gradili auto-put

Po riјečima Predraga Zečevića, da se EU pitala, mi ne bismo ni gradili auto-put.

– Tako da podržavam odluku premiјera, a što se tiče finansiranja, mislim da neće biti problem naći oko 600 miliona eura, a to za kapitalni budžet od 200 miliona ne predstavlja opterećenje. Ono što treba naknadno utvrditi јeste tačna ciјena, јer јe ova proјekciјa od 588 miliona rađena priјe skoka ciјena građevinskog materiјala. I prethodna dionica јe naišla na otpor zapadnih partnera, ali se pokazala kao dobar potez – kazao јe Zečević.


 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:20