Стечај, затворено, илустрација / - архива
17/04/2022 u 20:36 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комора стечајних управника поднијела иницијативу за оцјену уставности: Тврде да их неки чланови дискриминишу

Према измиjењеном Закону о стечаjу у члану 25д, министарство jе било у обавези да формира Комисиjу за провjеру знања стечаjног управника, што jе предвиђено измиjењеним Правилником о програму и начину полагања испита

Комора стечајних управника поднијела је иницијативу Уставном суду за покретање оцјене уставности Закона о измјенама и допунама Закона о стечају који је усвојила Скупштина, а у Службеном листу је објављен 10. јануара ове године.

Наиме, како се у иницијативи истиче, Комора захтијева оцјену уставности два члана, односно члана 8 и члана 42 (чланови 25ћ, 25д, 25џ и 208ц).

Овим члановима прописани су услови продужења лиценце, испита провјере знања и рок за подношење пријаве и полагања испита.

Према измиjењеном Закону о стечаjу у члану 25д, министарство jе било у обавези да формира Комисиjу за провjеру знања стечаjног управника, што jе предвиђено измиjењеним Правилником о програму и начину полагања испита.

Представници Коморе Саша Зејак, Предраг Ракочевић и Раде Мијовић изразили су незадовољство дониjетим одредбама чиjи оцjену траже пред Уставним судом, jер сматраjу да су истима дискриминисани, да се у конкретном ради о стеченом знању и да се дерогираjу субjективна права стечена по важећем Закону о стечаjу. Ово, како истичу из Коморе, посебно jер не важи за остала стручна лица коjа су стекла стручна звања заштићена Уставом.

Одржали састанак и са Јованићем

Представници Коморе су недавно одржали састанак са предсједником Привредног суда Блажом Јованићем и на том састанку jе дониjет закључак да jе цjелисходно да оцjену ваљаности наведених одредби испита Уставни суд, а све у циљу заштите основних начела стечаjног поступка, стечених права стечаjних управника, заштите повjерилаца и гарантоване судске заштите коjу суд треба да пружи свим учесницима у поступку.

У члану 25ћ који подразумијева продужење лиценце наводи се да стечајни управник пријаву подноси Министарству правде, најкасније три мјесеца прије истека лиценце, о чему ће министарство одлучити у року од 15 дана од одржавања испита. Предвиђено је и да стечајни управник може полагати испит највише два пута узастопно. Министарство ће одбити захтјев за продужење уколико је управник престао да испуњава услове, уколико не положи испит, као и уколико стечајни управник више од два пута одбије да поступа као стечајни управник без образложења у петогодишњем периоду, или буде разријешен у више од два предмета.

Када је ријеч о члану 208ц, стечајни управник је дужан да се од дана ступања на снагу закона, у року од 30 поднесе пријаву, као и да положи стручни испит у року од шест мјесеци од дана подношења пријаве, у супротном биће уклоњен са листе.

Према тврдњама Коморе, стручни испит је комплексан, а суштина је да су стечајни управници која су положили тај испит, доказали знање, стручност и компетентност за обављање послова.

– Ради се о стеченом праву које је признато у поступку дефинисаном подзаконским актом, а уписано у складу са Законом о стечају. Свакако, провјера знања за новоуписане управнике је обавезна као што је било и досадашње рјешење, међутим, провјера знања лица која су већ уписана у листу стечајних управника је незаконита и представља својеврстан вид дискриминације – наводи се у иницијативи.

У иницијативи се даље наводи да је понуђеним рјешењем наведено да стечајни управници у предметима у току морају поднијети пријаву за полагање испита провјере знања, у противном ће бити разријешени, па се поставља питање ко толико добро познаје ток комплексних стечајних поступака, посебно, проблематику главне диобе и установљених исплатних редова, да их тек тако може наставити, чиме се нарушавају начела хитности и економичности поступка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:57