ИРФ организује конференцију / - SENAT.ME
29/11/2021 u 08:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конференциjа о изворима финансирања зелене и дигиталне транзициjе

Дводневну конференциjу, коjа се одржава у хибридном формату, отвориће предсjедник Владе Здравко Кривокапић и амбасадорка и шефица Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, Оана Кристина Попа данас у десет сати

Конференциjа Извори финансирања зелене и дигиталне транзициjе и унапређења инфраструктуре сjеверног региона Црне Горе, коjу организуjе Инвестиционо-развоjни фонд (ИРФ), уз подршку Делегациjе ЕУ у Црноj Гори и Канцелариjе за европске интеграциjе, почеће данас у Колашину.

Дводневну конференциjу, коjа се одржава у хибридном формату, отвориће предсjедник Владе Здравко Кривокапић и амбасадорка и шефица Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, Оана Кристина Попа данас у десет сати.

„Циљ конференциjе jе презентациjа могућности за финансирање инфраструктурних проjеката у сjеверном региону Црне Горе, проjеката коjи су усмjерени на енергетску и дигиталну транзициjу, повезивање општина у циљу реализациjе заjедничких инициjатива, подршке равномjерном регионалном развоjу, као и увезивање расположивих извора финансирања, како претприступних фондова и међународних финансиjских организациjа, тако и програма кредитне подршке ИРФ-а“,наводи се у саопштењу ИРФ-а.

На конференциjи, коjа ће посебан фокус ставити на економско оснаживање општина сjеверног региона, поред челника локалних самоуправа, учествоваће представници Владе Црне Горе, Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, Француске, међународних финансиjских институциjа и Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

У уводном диjелу конференциjе, говориће, извршна директорица ИРФ-а Ирена Радовић, министар економског развоjа Jаков Милатовић, амбасадор Француске у Црноj Гори Кристиjан Тимониjе и главна преговарачица Црне Горе са Европском униjом, Зорка Кордић.

На конференциjи ће се, у оквиру панела Међународни извори финансирања ИРФ-а у функциjи одрживог развоjа локалних заjедница, обратити потпредсjедница Европске инвестиционе банке Лилиана Павлова, генерални секретар Финанце ин цоммон инициjативе и замjеник извршног директора Француске развоjне агенциjе, Адама Марико и вицегувернер Развоjне банке Савjета Европе, Томаш Бочек.

О циљеви и новим правила подршке ЕУ кроз инструмент ИПА III (2021-2027) говориће замjеник главне преговарачице за фондове ЕУ, Боjан Вуjовић и шеф Сектора за сарадњу у Делегациjи ЕУ у Црноj Гори, Ingve Engstrom.

Вршитељка дужности генералне директорице Директората за локалну самоуправу и привредна друштва у већинском власништву државе у Министарству финансиjа и социjалног старања, Снежана Мугоша говориће на тему Капитални буџет и финансирање капиталних проjеката општина.

Представници ИРФ-а, Ана Цмиљанић и Ђуро Кажић, представиће програме подршке ИРФ-а.

У сарадњи са Инвестиционим оквиром за Западни Балкан (WBIF) и Канцелариjом за европске интеграциjе биће одржана радионица током коjем ће представницима општина бити представљене могућности за финансирање, техничку помоћ и инвестиционе грантове, процедуре и приjава, као и техничка припрема проjеката и аплицирање за доступне претприступне фондове, те успjешни примjери коришћења грантова WBIF-а.

Имаjући у виду значаjан развоjни потенциjал сjеверног региона Црне Горе, а у правцу ефикасне реализациjе Националне стратегиjе регионалног развоjа и коришћења расположивих извора финансирања и зелене транзициjе и унапређења инфраструктуре, конференциjа треба да допринесе успостављању механизама коjи обезбjеђуjу оптималну организациjу, адекватну информисаност и снажење капацитета, као и добру повезаност и синергетско дjеловање свих институциjа.

Конференциjа ће се преносити уживо на фб страници ИРФ-а https://bit.ly/3xwO7qw

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:07