Aleksandar Damjanović i Dritan Abazović   / - SCREENSHOT FACEBOOK
20/12/2022 u 12:13 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Damjanović: Spajić da se sakrije u mišiju rupu zbog urnisanja ekonomije

Premijer i ministar govore na temu penzijske politike i podrške penzionerima

Konferenciju za novinare sazvali smo povodom usvajanja budžeta za narednu godinu, ali i jednog događaja koji je takođe vezan za budžet a tiče se o podjeli pomoći za našu najstariju populaciju, penzionerima, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

- Radi se o pomoći gdje 119 hiljada penzionera dobiti, neko je naziva 13. penzija a neko pomoć, ali u svakom slučaju dodatak na sopstvene penzije - kazao je Abazović.

On je danas razgovarao i sa predsjednikom Udruženja penzionera.

- Ovo je samo jedna od aktivnosti Vlade Crne Gore.  U susret praznicima jako je dobro da obradujemo tu kategoriju stanovništva - naveo je Abazović.

Ukoliko se usvoji budžet za 2023. godinu, on je kazao da preko 50 hiljada građana može računati da će 1. februara dobiti uvećene prihode.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da ovaj način pomažu najugroženije populacije stanovništva.

"Na penzionere se malo ko okretao, ova Vlada ih je stavila u fokus. Doći će do rasta penzija, koje će biti usklađivane tri puta naredne godine. Penzioneri mogu da računaju na ono što smo obećali, da ćemo ispraviti to što je program Evropa sad ruinirao penzionere - istakao je Damjanović.

On je kazao da je za naknade penzionerima opredijeljeno 17 miliona eura na vrlo transparentan način. 

- Jednokratno smo podržali naše penzionere i na taj način pomažemo našu najosjetljiviju populaciju i njihov težak životni standard - kazao je ministar Aleksandar Damjanović.

On je najavio i porast zarada u narednoj godini a samim tim i rast penzija u zavisnosti o formuli porasta zarada.

- Računamo da je minimalne penzije biti oko 60 odsto minimalne zarad - kazao je Damjanović.

Kada su u pitanju takozvane srazmjerne penzije, odnosno o penzionerima koji dio penzije dio u Crnoj Gori a dio iz zemlje gdje su proveli dio radnog vijeka, ministar će kazati da će naredne godine poseban akcenat biti stavljen i na te penzionere.

Damjanović je kazao da je bivši ministar Spajić naveo 10 neutemeljenih razloga za neusvajanje budžeta, optužujući ga da je njihov projekat Evropa sad doveo do urušavanja ekonomije i stabilnosti i održivosti ekonomije. Posebno je obrnuo pojedinačno na sve tačke koje su opteretile budžet. Pitao ga što bi sa milionom obećanim Pljevljima iz Japana. Damjanović je kazao da su uspjeli da stabilizuju situaciju u Ministarstvu zdravlja a posebno u Fondu zdravstva, i da bi "trebalo da se sakrije u mišiju rupu zbog svih šteta koje su nanijeli budžetu i i uopšte ekonomiji Crne Gore.

Preokupacija Vlade je prije svega budžet, kazao je premijer Abazović.

- Mi smo se do sada u dosta složenim uslovima dosta dobro snalazili. Uprkos tome, apelujemo na svih 81 poslanika da usvojimo budžet da građani imaju nesmetan servis, da omogućimo uvećanja primanja. Kako će da izgleda sledeća Vlada je stvar pregovora. da li će Damjanović ostati na poziciji na kojoj je sada, ja mislim da hoće. Što se tiče nacionalnih interesa se ne mijenja i neće biti ugrožen, pogotovo ne ekonomski - kazao je Abazović

Na pitanje da li će u 44. Vladi Miodraga Lekića da li će tražiti resor bezbjednosti, Abazović je kazao da su bili veoma jasni.

- Nijednog sekuda to pitanje nije problematizovano, ali ja mislim da tu neće biti problema, ali ja se ne bih sad bavim personalizacijom dok se ne formalizuju stvari. Idu i praznici, i neće sve tako brzo biti. Nek sve ide svojim tokom. Imamo nekih medijskig+h navoda da će predsjednik nešto preduzeti. Što se tiče Fonda PIO, mi smo juče otklonili neke nedoumici jer ne bismo da ne bi došlo do neugodnih situacija kada je u pitanju pitanje jednog veoma bitmog sektora. Za rad Vladinih organa odgovara Vlada, i ako je tako , onda ćemo mi raditi kako mi želimo, pa je tako is sa Fondom PIO, mora se poštovati procedura. J asam Aliju Košutu trebao čjetos da smijenim radi jedne ljetošnje izjave koja nije smjela da se dogodi, ali sam to sam odradio zbog profesionalne dužnosti- kazao je premijer.

Kazao je da moraju da izaberu tri nova člana upravnog odbora Fonda PIO  da bi mogle da se nastave ostale procedure i izbor direktora institucije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 17:43