/ - FOTO: SASAMATIC (VLADA)
09/06/2022 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић са синдикатом УП: Плате полицијских службеника морају бити веће

Потпредсједник Коњевић са синдикатом УП: Плате полицијских службеника морају бити веће

Потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу политику Рашко Коњевић договорио је са представницима менаџмента Министарства унутрашњих послова, Управе полиције и Синдиката Управе полиције активности којима би се ријешио проблем смањења зарада полицијских службеника и дугорочно побољшао њихов материјални статус.

-Имајући у виду да већ дуже од мјесец дана имамо проблем креиран промјеном обрачуна зарада иницирао сам састанак како бисмо нашли рјешење које ће наредног четвртка бити предложено Влади- казао је потпредсједник Коњевић након састанка.

Рјешење, сматра он, треба тражити у потписивању гранског колективног уговора који би имао двостепеност у својој примјени – један дио би се примијенио одмах и на тај начин би се ријешило питање обрачуна зарада: „За то нема никаквог разлога да не ступи на снагу одмах јер у буџету МУП-а постоје средства, тако да нема негативног фискалног ефекта“.

Други сегмент колективног уговора, како је појаснио потпредсједник, који би поправио материјални положај припадника УП и МУП, примјенивао би се највјероватније од 01.01.2023. године.

-Такође је договорено да МУП у сарадњи са Кабинетом потпредсједника Владе за политички систем и унутрашњу политику припреми информацију за наредни четвртак гдје би Влада дала сагласност на текст колективног уговора кроз његову двостепену примјену и тиме Министарство финансија добило потребну политичку сагласност да се тај Колективни уговор потпише и самим тим проблем превазиђе“-казао је Коњевић.

Он је додао да је на састанку договорен и трећи закључак, а то је да МУП и Министарство финансија у наредном периоду, у току креирања буџета за 2023. годину, раде на измјенама Уредбе о групама послова и коефицијентима за зараде полицијских службеника како би од фискалне 2023. године дошло до повећања плата запослених у Управи полиције.

Потпредсједник Коњевић је подсјетио да је последње повећање зарада полицијских службеника било прије шест година, а да је у међувремену зарада два пута повећавана за запослене у просвјети и здравству, као и да је најављено повећање од 10 одсто за запослене у војсци.

-Наредни састанак ћемо одржати у понедјељак када бисмо требали да финализујемо материјал за Владу који би Влада требало да усвоји у наредни четвртак и вјерујем да ће за овај приједлог, осим менаџемента УП,  разумијевања бити и код представника синдиката јер чини ми се да правимо први искорак који би требало да значи побољшање материјалног положаја код људи који раде у Управи полиције- казао је потпредсједник Коњевић.

Да су на путу ка проналаску рјешења сагласни су и представници Синдиката Управе полиције који су захвалили потпредсједнику Коњевићу и представницима МУП и УП на посвећености за рјешавање овог проблема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:48