/ - UNSPLASH
18/11/2022 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević: Za dvije i po godine planiraju da se zaduže 1,8 milijardi; Spajić: Ovaj budžet je “šampion”

Očekivao sam da smo završili sa praksom prethodnih Vlada kada se išlo sa tekućim deficitom, kazao je Spajić

Milojko Spajić, lider Pokreta "Evropa sad", saopštio je da je deficit tekućeg budžeta najbolje mjerilo da li je budžet održiv ili nije, odnosno da li je populistički.

-Očekivao sam da smo završili sa praksom prethodnih Vlada kada se išlo sa tekućim deficitom.Mislim da je ovaj budžet šampion. Prvi put nemate nijednu reformu uz ovaj budžet, u nekim DPS vladama je bilo da imate makar dvije-tri kozmetičke reforme, koje se uz budžet daju, ovaj put imate nula zakona, znači da niko nije radio ni na čemu- kazao je Spajić u emisiji “Okvir” na RTCG-u.

On je kazao da je u državnoj kasi na kraju septembra moralo biti 300 miliona.

Spajić je dodao da zaduženja koja idu na kapitalni budžet nijesu problem, već zaduženja u tekuću potrošnju. Podsjetio je i da su prethodne vlade išle sa velikim deficitima tekućeg budžeta.

-Sada nemate nijednu reformu, kao i nula zakona koje idu uz budžet- naveo je on i istakao da jednim potpisom ministra finansija može da se raskine ugovor o hedžingu sa četiri banke

Predsjednik SDP-a, Raško Konjević, je kazao da je planirano zaduženje ove godine je 350 miliona.

-Naredne godine do 600 miliona, a 2024. ili 2025. gotovo milijardu eura. Ako sve to saberemo za dvije ili dvije i po budžetske godine u Ministarstvu finansija planiraju da se zaduže milijardu i 800 miliona eura- rekao je Konjević.

On je dodao da je utisak da s aprila na maj imamo parlamentarne izbore uzevši u obzir način na koji se donose odluke i budžet.

-Ako ste napravili dobru analizu kada ste poslali budžet, onda uz to ide i set zakona. Bilo bi korisno da imamo informaciju o stepenu realizacije za 2022. bojim se da je on enormno nizak. Gro projekata nije relizovan- kazao je predsjednik SDP-a i dodao da nije problem zadužiti se za kapitalni budžet, već da je problem stepen relizacije.

Konjević je kazao i da smo ušli u turbulentna dešavanja koja ne zavise mnogo od nas.

-Imamo potpuno promijenjene ekonomske okolnosti, i u državama Evropske unije je u prosjeku dvocifrena inflacija. Mislim da pristup Ministarstva finansija treba da bude oprezniji i konzervativniji- ocijenio je Konjević.

U ovakvim okolnostima, dodao je, planiranje prihoda je lutrija.

-Budžet za 2022. je planiran s jednom logikom, sigurno da on nije planiran imajući u vidu dešavanja u februaru ove godine. Ako se desi veliki disbalas, ostajemo na visokim zaduženjima, ili neke druge angažmane. Niko ne spominje reformu javne administracije, budžet je politika vlade koji treba da iskaže sve njene planove...- kazao je Konjević.

Miloš Vuković iz "Fidelity consultinga" saopštio je da ovaj budžet po prvi put identifikuje inflaciju kao problem koji udara snažno na životni standard, uz nedostatak da tretira samo one koji primaju zarade iz državnog budžeta.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:49