Јаков Милатовић / - фото: МЕК
03/11/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конкретизована даља сарадња са Великом Британијом у области трговине

Саговорници су се сагласили да је поред легислативног односа важно и институционално повезивање наше двије земље које може бити додатно побољшано кроз сарадњу привредних комора

Министар економског развоја Јаков Милатовић одржао је, у видео формату, састанак са послаником и трговинским изаслаником Велике Британије за Западни Балкан, Мартином Викерсом, на којем је разговарано о даљем унапређењу економске сарадње између наше двије земље, а као логичан сљед догађаја након сусрета премијера Здравка Кривокапића и премијера Велике Британије.

- Увјерен сам да наши односи и сарадња могу бити значајно унапријеђени у свим областима које су од значаја за економски раст и развој, а посебно у погледу обима трговинске размјене и инвестиција. Тежимо томе да спољно трговинску размјену  између Црне Горе и Велике Британије, са 40 милиона подигнемо на већи ниво и у наредном периоду достигнемо износе који су дупло већи - нагласио је Милатовић.

Министар је казао да је за реализацију ових активности од великог значаја потписивање Споразума о спољно - трговинској сарадњи са Великом Британијом, који је са црногорске стране усаглашен и спреман за потписивање.  

image

фото: МЕК

- фото: МЕК

Током састанка министар је нагласио да је Црна Гора отворена и привлачна инвестициона дестинација страним инвеститорима,  како због јасно уочљивих потенцијала за развоја туризма, тако и због бројних могућности за инвестирање у другим секторима.

 - Туризам је важна грана црногорске привреде, који је ове године доживио снажан опоравак и покренуо економску активност. У овом тренутку интензивно се ради на припреми зимске туристичке сезоне, а промовисање понуде и туристичких потенцијала Црне Горе значајно је присутна и на  42. Свјетској берзи путовања WТМ 2021, која се ових дана одржава у Лондону -  рекао је министар.

Саговорници су се сагласили да је поред легислативног односа важно и институционално повезивање наше двије земље које може бити додатно побољшано кроз сарадњу привредних комора и активностима које су усмјерене прије свега на стварање најповољнијег амбијента за пословање.

Посланик Викерс захвалио се на сусрету и разговору о темама које су од заједничког интереса. Он је казао да је Велика Британија спремна да у свим областима унаприједи сарадњу и наше односе и обавјестио министра о планираном доласку у ЦГ у првом кварталу наредне године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:52