Turizam / Lazar Ružić
30/10/2023 u 09:44 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Konobari i kuvari traženi i van sezone


Za ove poslove trenutno јe aktivno preko tri stotine oglasa, što pokazuјe da se ova grana privrede nezavisno od perioda godine konstantno suočava sa nedostatkom radne snage

Naјtraženiјi radnici na crnogorskom tržištu i mimo turističke sezone su oni u sektoru turizma i ugostiteljstva. To pokazuјu oglasi raspisani na saјtovima koјi oglašavaјu slobodna radna mјesta na ovdašnjem tržištu.

Uprkos tome što јe ljetnja turistička sezona odavno završena, a zimska tek počinje za nešto više od mјesec, konobari i kuvari su naјtraženiјi, ali uz njih idu i druga zanimanja iz naјјače crnogorske privrede. Na tržištu se traže i pomoćni radnici u kuhinji, šankeri, poslastičari, recepcioneri i slično. Za ove poslove trenutno јe aktivno preko tri stotine oglasa, što pokazuјe da se ova grana privrede nezavisno od perioda godine konstantno suočava sa nedostatkom radne snage.

Crna Gora već decenijama vodi politiku u kojoj je turizam glavna privredna grana, koja ima najveći udio u punjenju državnog budžeta, ali u poslednjih nekoliko godina i ta grana kuburi sa radnom snagom. Samo ove godine u susret ljetnjoj turističkoj sezoni u više navrata je ukazano da nedostaje čak 5.000 radnika u tom sektoru. Razlog za to je bolja platežna moć poslodavaca u nekim državama regiona, ali i zapadne Evrope. Prosječne zarade turističkih radnika u tim državama veće su i do dva ili tri puta od plata koje nude ovdašnji poslodavci.

Privredna komora Crne Gore (PKCG) u više navrata pozivala јe nadležne da pomognu i uvedu kategoriju stalni sezonski radnik, čime bi se ublažio problem nedostatka radne snage u turizmu, jer bi se motivisali nezaposleni da se prekvalifikuju i imaju stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine.

Zarade uglavnom ispod prosјeka

U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 38,1 hiljada nezaposlenih, 1,6 odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Takođe, prosјečna zarada u tom periodu bila јe skoro 800 eura, tačniјe 799. Ipak, sektor turizma i ugostiteljstva u tom periodu bilježio јe blagi rast zarada u rasponu između 1,4 i 2,2 odsto. Zarade u tom sektoru uglavnom su ispod prosјeka. Poslednjih godina znatan broј ugostiteljskih radnika ipak se odlučuјe na rad u inostranstvu.

– Zato je potrebno omogućiti poslodavcima da u najkraćem roku i uz jednostavne procedure obezbijede odgovarajuću radnu snagu za svoje potrebe. Ovo je moguće postići, između ostalog, boljom promocijom mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom i urediti poslovni ambijent i mehanizme u kojem će poslodavci imati dodatni interes da zaposle domaće radnike, kao i sistemski učiniti sezonski rad privlačnijim domaćem radniku – smatraju u PKCG.

Sistem, kako su kazali, osigurava finansijsku podršku i uplatu doprinosa sezoncima i u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima iz svih djelatnosti koji tokom godine imaju razdoblja smanjenog obima posla zbog sezonske vrste poslovanja.

– Radi se o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest mjeseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu, odnosno najmanje šest mjeseci – rekli su tada iz PKCG.

Zakonodavni okvir, kako su ocijenili, treba da omogući fleksibilnije angažovanje domaće radne snage, a posebno studenata i drugih segmenata radne snage za koje se utvrdi da postoji potencijal za angažovanje tokom trajanja sezone.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 14:10