Зорка Кордић / Зорка Кордић - Зорка Кордић
29/05/2021 u 11:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Црна Гора одлучна на путу европских интеграциjа

Кордић jе поново нагласила водећу улогу Црне Горе у преговарачком процесу у односу на регион, напомињући да су изазови на том путу и даље значаjни

Опредjељење Владе за нултом корупциjом и суштинском борбом против организованог криминала и корупциjе на високом нивоу управо jе на линиjи онога што су владини приоритети, што jе у владиним планским документима, у програму рада Владе, коалиционом споразуму, програму приступања Црне Горе Европскоj униjи, као окосници и планском документу овог процеса, истакла jе главни преговарач Црне Горе са Европском униjом (ЕУ) Зорка Кордић приликом отварања регионалне школе "Европске интеграциjе и примjена европских вриjедности у државама Западног Балкана", коjу организуjе Социолошки центар Црне Горе-СОЦЕН.

Школа, коjа се одржава од 28. до 30. маjа 2021. године у Хотелу "Александар" у Будви, окупља домаће и иностране предаваче, матуранте, те студенте основних и специjалистичких студиjа из држава региона.

Кордић jе поново нагласила водећу улогу Црне Горе у преговарачком процесу у односу на регион, напомињући да су изазови на том путу и даље значаjни. Подсjетила на одлучност Црне Горе за пут европских интеграциjа коjи ће дониjети Црноj Гори повећање стандарда живота.

Декан Хуманистичких студиjа Универзитета Доња Горица проф. др Илиjа Вуjачић jе истакао да се кроз различите школе коjе Унивезитет Доња Горица организуjе дуже од десет година шире глобалне вриjедности демократиjе у црногорском друштву, те да организатори константно бираjу актуелне теме коjе доприносе развоjу научне заjеднице у региону и унапређењу демократиjе и поштовања људских права.

- Многа добра кад се диjеле, неко добиjа, а неко губи. Оно што jе наjважниjе jе да ми овдjе добиjамо знање и другачиjе перспективе коjе ће нас унаприjедити - истакао jе Вуjачић.

Извршни директор Фонда за Западни Балкан Ђерги Мура jе истакао да jе повезивање региона и унапређење мобилности од кључног значаjа за напредак и развоj, те да ће WBF наставити да подржава проjекте коjи се баве овом тематиком.

- Формирање Балканске академске мреже jе поставило висок стандард и позитиван примjер циjелом региону када jе у питању научна заjедница. Вjеруjемо да ће то бити катализатор напретка, те да ће иницирати сличне инициjативе коjе интегришу високошколске установе и истраживачке центре у циjелом региону - казао jе Мура.

Школа европских интеграциjа jе организована у оквиру проjекта "Европски идентитет и европски систем вриjедности као тачке повезивања земаља Западног Балкана" коjи jе финансиjски подржан од стране Фонда за Западни Балкан (WBF). Партнери на проjекту су Факултет политичких наука у Београду, Факултет политичких наука у Сараjеву и Универзитет Доња Горица. 

Циљ пројекта је унапређење регионалне сарадње између држава Западног Балкана на пољу образовања и научноистраживачких активности, те стимулисање мобилности предавача и младих истраживача из Србиjе, Босне и Херцеговине и Црне Горе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:54