Миодраг Костић / - МКГ
14/06/2022 u 13:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Костић нуди преко 61 милион за „Будванску ривијеру” и „Свети Стефан”

Фирма МКГ пропертиз за скоро 70 одсто акција „Будванске ривијере” нуди 40,14 милиона еура, односно 7,3 еура по акцији, док за скоро исти број акција у „Свети Стефан” хотелима нуде 21,45 милиона, односно 3,85 еура по дионици

Фирма МКГ пропертиз, која је дио МК групе, чији је власник Миодраг Костић, објавиће данас проспект за преузимање преосталих акција "Будванске ривијере" и "Свети Стефан" хотела по укупној цијени од 61,5 милиона еура, потврђено је за "Дан" из више извора блиских берзи.

image

Свети Стефан

Проспект за преузимање преосталих акција ових двају државних предузећа биће објављен на основу рјешења Комисије за тржиште капитала, а по основу Закона о преузимању привредних друштава.

Након што је МКГ пропертиз прије скоро 20 дана постао власник више од 30 одсто акција "Будванске ривијере" и "Свети Стефан" хотела, по закону је био обавезан да понуди осталим власницима преузимање акција. МК група је тада повећала удио у оба предузећа за 3,24 одсто, односно 1,51 одсто, а МКГ пропертиз је постао власник свих акција које су до тада биле у власништву АИК банке и Тандексон лимитеда. Већински власник у оба предузећа је држава преко неколико фондова. У "Свети Стефан" хотелима Влада има 41,6 одсто акција, МКГ пропертиз 31,2 одсто, Фонд ПИО 12,8 одсто, а Завод за запошљавање 4,3 одсто. Држава је дакле власник 58,8 одсто, МКГ пропертиз 31,2 одсто, док остатак припада малим акционарима. Скоро иста ситуација је и у "Будванској ривијери" гдје МКГ пропертиз са Тандексон лимитедом, повезаним друштвом, сада има 32,2 одсто, а држава такође 58,8 одсто.

МК група потврдила писање „Дана”: Испунили законску обавезу

У складу са регулативом државе Црне Горе, компанија МКГ пропертиз, чланица МК груп система, објавила је данас Проспект за преузимање преосталих акција ХГ Будванска ривијера и Свети Стефан Хотели.

Истичемо да је обавезна јавна понуда за преузимање преосталих акција ова два друштва, објављена на основу рјешења Комисије за тржиште капитала, а по основу Закона о преузимању акционарских друштава.

Трансакцијом од 24.05.2022. на Монтенегро берзи, МКГ пропертиз стекла је додатних 3,24 одсто акција у ХГ Будванска ривијера и 1,51 одсто акција у Свети Стефан Хотелима, што заједно са акцијама откупљеним од повезаних лица чини 32,20 одсто у ХГ Будванска ривијера, и 31,25 одсто акција у Свети Стефан Хотелима. Већински власник у оба предузећа је држава Црна Гора.

Прелазећи праг од 30 одсто власништва, компанија је имала законску обавезу да понуди осталим акционарима откуп по истим условима по којима је стекла наведене акције: 7,3 евра по акцији за Будванску ривијеру и 3,85 евра по акцији за Свети Стефан Хотеле.

Понуда МКГ пропертиз ће важити 21 дан од дана објављивања Проспекта за преузимање, односно до 5. јула 2022.године.

МК груп поседује експертско знаје у области туризма и хотелијерства у којима је присутна 13 година. У прилог томе говори чињеница да тренутно у већинском или мањинском власништву поседује 15 хотела у Србији, Словенији, Хрватској и Црној Гори. Од посебног значаја је сарадња са престижним светским хотелским брендовима - Кемпински и Марриот, што је потврда кредибилитета пословања компаније у наведеним областима.

МК груп је до сада у туризам уложила 500 милиона евра и то не само у своје капацитете већ и у развој туристичких дестинација, кроз инвестиције и имплементацију највиших стандарда пословања. На овај начин, уједно, директно подржава развој локалне економије, позитивно утиче на пословање великог броја фирми широког спектра делатности које се ослањају на туризам и угоститељство, као и на услове за живот и рад локалног становништва, упошљава локалну радну снагу и ствара додатну вредност за туристичке дестинације.

Оно што МК груп са поносом истиче је њена друштвена одговорност и брига о заједници. За пројекте из ове области на годишњем нивоу издваја милион евра. У склопу великог регионалног пројекта “Подршка породици” у току је реализација донације породилишту Опште болнице Данило I Цетиње у сарадњи са Министарством здравља Црне Горе.

У рјешењима Комисије за тржиште капитала, усвојеним у четвртак, наведено је да МКГ пропертиз за већински пакет акција "Будванске ривијере", односно за 67,8 одсто акција или 5.498.740 акција нуди 7,3 еура по дионици, што је укупно 40,14 милиона еура. МКГ пропертиз је крајем маја акције "Будванске ривијере" купио по просјечној цијени од 7,35 еура.

image

ХГ Будванска ривијера

- МКГ

Када су у питању "Свети Стефан" хотели, МКГ пропертиз за 68,8 одсто акција, односно 5.576.201 акција, нуди 3,85 еура по дионици, односно 21,45 милиона еура. То је укупно за обје компаније понуда од 61,5 милиона еура.

Преко Емилфарба ушао у причу о приватизацији

Костић jе у "Будванску ривијеру" ушао приjе неколико година када jе купио 15 одсто акциjа тог предузећа и тада jе са америчким бизнисменом Неилом Емилфарбом наjавио планове за "Будванску ривиjеру". Емилфарб jе, међутим, прије годину изашао из тог посла и акциjе продао Костићу. Фирме из МК групе су до прије двадесетак дана имале скоро 30 одсто акција, да би након трговине 25. маја стекле још неколико процената, па сада имају преко 30 одсто и тиме по закону морају понудити откуп осталих акција.

Прича о приватизацији "Будванске ривијере" траје одавно, а први корак ка том циљу је била подјела, односно сегментација предузећа. "Будванску ривијеру" је планирала приватизовати Влада на челу са ДПС-ом. ДПС је од 30. августа 2020. па до краја априла ове године био у опозицији, али су сада поново дио власти заједно са својим дугогодишњим коалиционим партнерима и новим партнерима ГП УРА и СНП.

Понуда МК групе ће важити 21 дан од дана објављивања проспекта за преузимање, односно акционари који желе да продају своје акције по понуђеној цијени, моћи ће то да ураде до 5. или 6. јула.

МКГ пропертиз је као обезбјеђење плаћања акција које су предмет јавне понуде у Централном клириншком депозитарном друштву депоновао банкарску гаранцију у износу од 61,5 милиона еура. Крајем маја, акције су купљене за скоро 25 милиона.

Јелушић против продаје

Функционерка ГП УРА Божена Jелушић оциjенила jе недавно за "Дан" да "Будванска ривиjера" и "Свети Стефан" хотели треба да остану у већинском државном власништву.

– Терен за ову акциjу jе припремљен jош раниjе, у вриjеме ДПС власти и у периоду сегментациjе "Будванске ривиjере". Предузеће jе сегментирано и тиме су створени предуслови за jош jедну приватизациjу на штету грађана и туристичке привреде. Нисам генерално против приватизациjе, али одређени ресурси не могу и не смиjу бити приватизовани. Jедни од тих ресурса су "Свети Стефан" и "Словенска плажа" – поручила jе Jелушић.

Држава дакле има 21 дан да размотри понуду МК групе и одлучи да ли ће приватизовати два државна предузећа по цијени од 61,5 милиона еура. Из Министарства економског развоjа су нам крајем маја, након трговине на берзи, казали да Влада до сада ниjе разматрала опциjу могуће продаjе пакета акциjа "Светог Стефана" и ХГ "Будванска ривиjера", као наjвеће хотелске групациjе у Црноj Гори.

– Доношење одлуке у било коjем правцу изискуjе предузимање одређених припремних активности, приjе свега израду детаљне анализе коjа ће садржати свеобухватне аргументе за или против продаjе акциjа. Додатно, одлуку о овако важном питању треба заснивати на диjалогу са свим учесницима процеса – навели су тада из МЕР-а.

Да ли се стање промијенило или да ли ће се промијенити, видјећемо у наредне три седмице, до када траје понуда МКГ пропертиза за преузимање акција осталих власника дионица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 14:03