Dragan Krapović / - SKUPšTINA CG
11/12/2022 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Mediteran žarište klimatskih promjena, ozbiljno se ugrožava ekosistem

Poslanik Dragan Krapović učestvovao je na prvom Euro-mediteranskom i zalivskom ekonomskom forumu PAM-a u Marakešu

Na poziv generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), ambasadora Serđa Piacija, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), poslanik Dragan Krapović učestvovao je na prvom Euro-mediteranskom i zalivskom ekonomskom forumu PAM-a. Forum u organizaciji PAM-a i Gornjeg doma Parlamenta Kraljevine Maroka, održan je 7. i 8. decembra 2022. godine u Marakešu.

U svojstvu predsjednika Sektorske grupe za promociju turizma u okviru PAM Panela za trgovinu i investicije, poslanik Dragan Krapović u ulozi moderatora, uzeo je aktivno učešće u okviru Šeste plenarne sesije Foruma, na temu „Najbolje održive prakse za ponovno pokretanje sektora turizma“.

Krapović je istakao da turizam čini 15% regionalnog BDP-a i da je porastao preko 75% od 1995. godine.Svjesni svih relevantnih ekonomskih prednosti kojima značajno doprinosisektor turizma, od ključne je važnosti da prihvatimo nove i održive prakse, ali ujedno uzmemo u obzir sve društvene, ekonomske i ekološke uticaje na ovaj sektor.

- Invazija Ruske Federacije na Ukrajinu i dugotrajni efekti pandemije kovida-19 nastavljaju ozbiljno da koče rast turističkog sektora, koji predstavlja jedan od najvažnijih izvora prihoda u regionu Mediterana. Shodno tome, zajedno, kao odgovorna društva moramo insistirati na izradi održive transformacije turističke privrede koja će predstavljati regionalni prioritet. Upravo su države koje se nalaze u euro-mediteranskom i zalivskom regionu vodeće svjetske turističke destinacije, sa više od 300 miliona turista, koje privlače blizu 30% svih posjetilaca na svjetskom nivou. Dodatno, Sredozemno more je druga najpopularnija destinacija za krstarenje, čija je industrija u konstantnom rastu, ali koja uporedo predstavlja glavni izvor buke, zagađenja vazduha i vode i sl. Bez obzira na to, Mediteranski basen je žarište klimatskih promjena, činjenicom da temperature rastu mnogo brže od globalnog prosjeka, ozbiljno ugrožavajući naše ekosisteme i samim tim jednu od privrednih grana sa najvećim prilivom kapitala, naveo je Krapović.

Zbog sve veće zabrinutosti zbog kvaliteta naših voda, PAM nastavlja da sarađuje sa relevantnim međunarodnim organzacijama, kao što je REMPEC, kako bi pomogao priobalnim državama da se adekvatno spreme i daju što kvalitetniji odgovor kada je u pitanju zagađivanje mora od brodova i industrijskih udesa.

- Forumu na visokom nivou, koji djeluje kao inkubator ideja i konkrenih projekata za prevazilaženje ekonomskih i ekoloških izazova u neposrednoj budućnosti, prisustvovalo je blizu 300 predstavnika iz 25 nacionalnih i regionalni parlamenata, kao i više od 50 delegacija međunarodnih organizacija, privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva. Delegati su u šest plenarnih sjednica diskutovali o modelima rješavanja glavnih društveno-ekonomskih i klimatskih izazova koji utiču na region Mediterana, predlagajući praktične mehanizme,te uključujući zakonodavne mjere za konkretne i dugoročne promjene, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U svom uvodom obraćanju aktuelni predsjednik PAM-a Antonio Pedro Roke istakao je da danas imamo istorijsku priliku da unaprijedimo konkretan projekat stvaranja integrisane ekonomske i energetske zajednice između euro-mediteranskih i zalivskih zemalja. Emeritus predsjednik PAM-a Đenaro Miljore, koji je idejni tvorac Foruma, podsetio je na ključnu ulogu Kraljevine Maroka i cijelog afričkog kontinenta u suočavanju sa „novim svjetskim poretkom u borbi protiv savremenih globalnih izazova".

Tokom prvog dana, obratile su se visoke zvanice, među kojima i Aziz Akanuč predsjednik Vlade Kraljevine Maroko, Enam Majara predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Maroka, Rašid Talbi El Alami predsjednik Predstavničkog doma Maroka, Ngozi Okonjo-Ivela generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije, Sakr Gobaš, predsjednik Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata; senator Čif Fortuna Zefania Čarumbira predsjednik Panafričkog parlamenta, Mabel Memori Činomona predsjednik Senata Republike Zimbabve, Abdel Abdulraham Alasumi predsjednik Arapskog parlamenta, Abou El Enein zamjenik predsjedavajućeg egipatskog Predstavničkog doma i emeritus predsjednik PAM-a, Cjong Zu generalni direktor UNIDO-ai Čakib Alj predsjednik Generalne konfederacije preduzeća Maroka.

- Sagovornici su se složili da se region suočava sa višestrukim krizama koje su pogoršane posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, shodno čemu je istaknutapotrebaza snažnijim trgovinskim vezama i zajedničkim ulaganjima kako bi se osigurala energetska i prehrambena sigurnost za sve zemlje regiona. Klimatske promjene su, jednoglasno od strane prisutnih, prepoznate kao zajednički izazov za kojesu potrebnesnažnija saradnja i veća regionalna ulaganja u klimatsku otpornost i tranziciju na obnovljive izvore energije, u što kraćem roku, navodi se u saopštenju.

Dodatno je naglašeno da su inovacije ključne za jačanje ekonomije, te da je potrebno promovisati mehanizme finansiranja i javno-privatno partnerstvo. Konačno, ulaganje u ljudski kapital, uključujući mlade i žene, smatra se ključnim za ekonomski napredak regiona, saglasni su prisutni.

Između ostalog, postizanje neutralnosti od ugljenika do 2050. godine predstavlja velik izazov ali i priliku da se diversifikuju energetski potencijali u regionu. Strateška saradnja je ključna za ostvarivanje energetske sigurnosti, a postoji takvapotreba i za uspostavom stabilnog regulatornog i tržišnog okvira za privlačenje dugoročnih ulaganja, saglasni su sagovornici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:31