/ ИЛУСТРАЦИЈА - FOTO TWITTER.COM/EBRD
28/09/2021 u 09:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кредитирање домаћинстава расте најснажније од финансијске кризе

Сезонски прилагођени кредити нефинансијским компанијама у зони примјене заједничке европске валуте порасли су у августу 1,5 одсто

Банкарски кредити компанијама у еурозони снажно су успорили од прољећа, док позајмице домаћинствима расту најснажније од финансијске кризе 2008. године, показују подаци Европске централне банке.

- Сезонски прилагођени кредити нефинансијским компанијама у зони примјене заједничке европске валуте порасли су у августу 1,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, најслабије од априла 2016- саопштила је ЕЦБ.

У јулу су порасли 1,7 одсто, преноси Бизнисинфо. Њихов раст успорава од прољећа, а највише су у овој години порасли у фебруару, седам одсто.

Кредитирање домаћинстава порасло је у прошлом мјесецу истим темпом као и у јулу, 4,2 одсто, најснажније од финансијске кризе 2008. године.

Показатељ новчане масе М3, који, како тумачи Reuters, највећим дијелом одражава ECB-ове куповине обвезница ради очувања ликвидности у еурозони, порастао је 7,9 одсто, након што је у јулу забиљежио најслабији раст од фербуара прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 00:56