Раде Кривокапић / - Скриншат
20/01/2022 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: КАП има будућност, радницима неупоредиво боље за вријеме Ен+ групе него код Унипрома

Некадашњи предсједник Синдиката Комбината алуминијума истиче да је положај радника неупоредиво био бољи за вријеме Ен+ групе него код Унипрома

Некадашњи предсједник Синдиката Комбината алуминијума Раде Кривокапић, оцијенио је у интервјуу за БизнисЦГ да је рјешење за КАП да постане државна компанија или да га преузме кредибилни инострани инвеститор,  којем би се дала могућност да гради извор електричне енергије.

Кривокапић, познати борац за права радника и који је заслужан за њихово остварење, истиче да је положај радника неупоредиво био бољи за вријеме Ен+ групе него код Унипрома.

“Зараде исто тако нијесу за упоређивати у периоду кад је власник била Ен+група и сада када КАП-ом газдује Унипром. Ен+ група је била респектабилна компанија са великим могућностима како за текуће одржавање тако и за инвестиције које су биле у КАП-у у том периоду”, рекао је Кривокапић у интервјуу за БизнисЦГ.

БИЗНИСЦГ: Како видите будућност АЛ индустрије у Црној Гори с обзиром да је скоро угашена примарна производња?

КРИВОКАПИЋ: Будућност КАП-а најбоље можемо сагледати ако се вратимо у његов историјат: фабрика која је пројектована на 100.000 тона метала, са прерађивачким фабрикама на само 60 км од Рудника боксита и на само 60 км од Луке Бар. Овакав географски положај као и стратешку важну фабрику са репро ланцом у кругу од 120 км, није имао нико не само у Европи већ у свијету.

Оно што морам напоменути јесте да није требало приватизовати КАП 2005. године већ је требао остати државна компанија у којој је требало активирати прерађивачке капацитете, а финалне производе унаприједити.

БИЗНИСЦГ: Што је рјешење по Вама?

КРИВОКАПИЋ: Мислим да КАП има будућност или као државна компанија или као компанија са кредибилним иностраним инвеститором, којем би дали могућност градње сопственог извора електричне енергије која је најважни фактор у производњи алуминијума.

БИЗНИСЦГ: С обзиром да сте дуго у КАП- у обављали одговорне функције и били предсједник Синдиката, какав је тренутно положај радника у КАП-у? Јасно је да је био најбољи док је власник била држава. Да ли је бољи положај радника и висина плата био за вријеме Пејовића или Ен+групе?

КРИВОКАПИЋ: Тренутан број запослених као и њихов положај, није за упоређивање када сам ја радио у КАП-у до 2014. године и сада. То је тада била фабрика која је имала 3.000 запослених и организован Синдикат и увијек смо имали могућност да се изборимо за своја права.  У односу на сад тренутно 500 запослених који немају организован синдикат већ се организују бојажљиве групе радника који испод гласа траже нека своја права.

Зараде исто тако нијесу за упоређивати у периоду кад је власник била Ен+група и сада, када КАП-ом газдује Унипром. Ен+ група је респектабилна компанија са великим могућностима како за текуће одржавање тако и за инвестиције које су реализоване у КАП-у у том периоду.

БИЗНИСЦГ: Што мислите о идеји аналитичара Ђукановића да је рјешење за КАП производња зеленог алуминијума из зелене струје? Што у коначном мора се чинити?

КРИВОКАПИЋ: Држава Црна Гора не смије пропустити шансу да одржи Ал индустрију због руде коју имамо и коју извозимо и неко други убира профит из свега тога. Али исто тако, Црна Гора треба да ради на развоју и производњи електричне енергије из свих могућих извора, како би ставили у погон не само Ал индустрију већ све фабрике које су некада радиле са стратешким инвеститорима или кроз отварање државних компанија.

Ослањати се само на туризам и услуге мислим да је опасно за једну државу, што је показала и ова свјетска пандемија која је практично угасила ове двије гране и оставила милионе људи без посла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:41