/ FOTO: MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA
23/02/2023 u 17:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kvalitetno infrastrukturno povezivanje preduslov boljih ekonomskih odnosa

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, danas u radnu posjetu primio delegaciju Vlade Kosova koju predvodi potpredsjednik Vlade Besnik Bislimij

Kvalitetno infrastrukturno povezivanje preduslov je boljih ekonomskih odnosa Crne Gore i Kosova, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj Ervina Ibrahimovića i delegacije Vlade Kosova.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, danas u radnu posjetu primio delegaciju Vlade Kosova koju predvodi potpredsjednik Vlade Besnik Bislimij.

Navodi se da su u delegaciji i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu, predstavnici vazduhoplovnih vlasti Kosova, kao i ambasadorka Kosova u Crnoj Gori Ariana Zherka Hoxha.

- Predstavnici dvije delegacije su iskoristili priliku da u toku sastanka pokrenu teme o otvaranju direktnih letova između Crne Gore i Kosova, kao i da definišu dalje korake kada je riječ o realizaciji projekata iz oblasti putne infrastrukture za koje su dvije države već iskazale spremnost da u narednom periodu realizuju- navodi se u saopštenju.

Ibrahimović je čestitao predstavnicima Vlade Kosova na rezultatima koje postižu na polju spoljne politike i uspostavljanju stabilnih institucija sistema.

On je dodao da, iako dvije države nemaju otvorenih pitanja i imaju dobre bilateralne odnose, od početka mandata u kontinuitetu rade na poboljšanju saradnje i komunikacije, koja bi trebalo da rezultira konkretnim projektima.

- Naše dvije države su pokazale visok stepen odgovornosti u stvaranju dobrih političkih i bilateralnih odnosa, sada radimo na konkretizaciji onih projekata koje će u prvom redu omogućiti brže, bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje- rekao je Ibrahimović.

On je podsjetio da je nedavno sa Alijuom potpisao memorandum o saradnji vezano za projekte koji se tiču putne infrastrukture.

Kako je naveo, zadovoljstvo mu je da danas započnu i razgovore vezano za otvaranje direktnih letova između Crne Gore i Kosova.

- Vjerujem da bi otvaranje letova značajno doprinijelo turističkoj dostupnosti Crne Gore, imajući u vidu veliki broj turista koji tradicionalno godinama posjećuju Crnu Goru- rekao je Ibrahimović.

On je kazao da je realizacija projekata puta puta Rožaje-Peć i puta Priština-Peć-Kolašin koja je obuhvaćena i nedavno potpisanim Protokolom na osnovu Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Crne Gore i Kosova, jedan u nizu projekata od velike važnosti.

Ibrahimović je dodao da se, kada se govori o projektu puta Priština-Peć-Kolašin, radi o putnom pravcu koji je prepoznat i Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore, i putnom pravcu kojim bi se obezbijedila veza sa autoputem Bar-Boljare.

Time bi se, kako je kazao, osigurala i bolja veze Luke Bar sa gravitacionom zonom na Kosovu.

U saopštenju se navodi da je potrebno inicirati zajedničku pripremu Studije opravdanosti sa idejnim rešenjem, kako bi se u narednim koracima ovaj projekat mogao eventualno učiniti i dostupnim za finansiranje iz dostupnih EU fondova.

Dodaje se da je na sastanku bilo riječi i o mogućnostima da privreda Kosova više koristi Luku Bar za transport roba, za šta je potrebna bolja putna povezanost dvije prijateljske države.

- U tom kontekstu bilo je razgovora i o željezničkom povezivanju dvije države, preko Albanije- kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:44