/ - фото: UNSPLASH
16/11/2021 u 07:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лагарде: Инфлациjа ће временом ослабити

ЕЦБ очекуjе нагли пад инфлациjе у наредноj години, након што су у октобру потрошачке циjене, према процjенама Еуростата, порасле 4,1 одсто, наjснажниjе у 13 година

Застоjи у снабдиjевању и раст трошкова енергиjе требало би да попусте наредне године, што би значило и знатно слабиjу инфлациjу, али период нормализациjе циjена траjаће дуже него што се очекивало, саопштила jе челница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристина Лагарде.

ЕЦБ очекуjе нагли пад инфлациjе у наредноj години, након што су у октобру потрошачке циjене, према процjенама Еуростата, порасле 4,1 одсто, наjснажниjе у 13 година.

Лагарде упорно отклања сугестиjе да се монетарна политика у еурозони построжи, понављаjући поруку ЕЦБ-а да услови за подизање каматних стопа вjероватно неће бити испуњени у наредноj години, jер се очекуjе да ће инфлациjа након тога поново пасти испод планираних два одсто, преноси Хина.

ЕЦБ jе у септембру прогнозирала да ће инфлациjа у еурозони у просjеку наредне године склизнути на 1,7 одсто, те на 1,5 одсто у 2023.

Европска комисиjа (ЕК) проциjенила jе у jесењим прогнозама, обjављеним прошле седмице, да ће у наредноj години износити 2,2 одсто, те склизнути на 1,4 одсто у 2023.

“И даље очекуjемо слабљење инфлациjе у наредноj години, али за то ће ипак бити потребно више времена него што се првобитно очекивало", рекла jе Лагарде у понедjељак у говору пред одбором Европског парламента (ЕП) за економску политику.

Она jе навела да ће застоjи у ланцима снабдиjевања вjероватно бити нешто блажи у наредноj години, а и термински уговори за енергенте показуjу значаjан пад циjена, што упућуjе на закључак да ће инфлациjа ослабити, чак и ако процес нормализациjе циjена потраjе.

Лагарде jе напоменула да би и плате могле реаговати на инфлациjу, поновивши ипак да у ЕЦБ-у и даље сматраjу да циjене неће расти кроз дуже вриjеме посредством секундарних ефеката.

“Процjењуjемо да би плате наредне године могле порасти можда и нешто снажниjе него ове године, али ризик секундарних ефеката остаjе ограничен”, рекла jе Лагарде.

Она jе додалаи да jе индустриjа под притиском, што би могло резултирати слабиjим економским растом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 09:31