/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
15/04/2022 u 10:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лагарде: Каматама ћемо се бавити када за то дође вријеме

Необавезујући тон из саопштења ЕЦБ-а гурнуо је наниже приносе на обвезнице еурозоне и вриједност јединствене валуте, пошто су тржишни актери смањили очекивања везана за постепено повећање камата током ове године

Европска централна банка (ЕЦБ) остала је при плану да куповине обвезница дефинитивно оконча у трећем кварталу, али није наговијестила када би могла да крене с повећањем камата, наглашавајући неизвјесности повезане са ратом у Украјини.

Необавезујући тон из саопштења ЕЦБ-а гурнуо је наниже приносе на обвезнице еурозоне и вриједност јединствене валуте, пошто су тржишни актери смањили очекивања везана за постепено повећање камата током ове године, преноси МИНА БИЗНИС.

Предсједница ЕЦБ-а, Кристине Лагарде, казала је да ће задржати постепеност и флексибилност у вођењу монетарне политике.

Она је на онлине конференцији за новинаре, обраћајући се из свог дома где се опоравља од инфекције коронавирусом, навела да би престанак куповина имовине могао да се догоди у било којем тренутку у трећем кварталу, подвукавши да не постоји прецизан временски оквир када ће након тога почети да подиже каматне стопе.

Лагарде је додала да би то тога могло да дође за неколико седмица, или чак мјесеци, након окончања програма подстицаја.

- Каматним стопама ћемо се бавити када до тога стигнемо- рекла је Лагарде.

Она је указала на изложеност 19 економија еурозоне сукобу у Украјини, напомињући да је он већ нарушио пословно повјерење и додатно погоршао поремећаје у глобалним ланцима снабдијевања који су ионако погођени пандемијом.

- Како ће се економија даље кретати пресудно ће зависити од тога како ће се овај сукоб развијати, и од утицаја актуелних санкција и могућих даљих мјера- поручила је Лагарде.

Конкретно, процењује се да ће било какав потез Европске уније (ЕУ) у правцу увођења ембарга на увоз гаса из Русије гурнути Нјемачку и остатак еурозоне у рецесију.

ЕЦБ је од 2015. године купила скоро пет билиона еура државних и приватних хартија од вриједности у циљу подстицања инфлације, која је годинама након дужничке кризе била испод циља централне банке од два одсто.

Међутим, инфлација у еурозони је посљедњих мјесеци неочекивано скочила, доводећи креаторе монетарне политике у дилему како да помире двије супротстављене економске силе.

С једне стране, инфлација је већ достигла рекордних 7,5 одсто, при чему се очекује њен даљи успон, док с друге стране, економија еурозоне, у најбољем случају, сада стагнира под утицајем украјинског сукоба, чије посљедице трпе и домаћинства и предузећа широм 19 земаља монетарног блока.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:16