Зоран Лакушић / - фото: Регионални водовод
01/04/2022 u 11:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лакушић: Највећи изазов обезбједити сигурност водоснадбијевања пред предстојећу љетњу сезону

Што се тиче активности пред љетњу сезону, поред тога да обезбиједимо довољне количине воде, посебан акценат се ставља на то да та вода буде хигијенски исправна и задовољавајућег квалитета, казао је Лакушић

Одбор директора Регионалног водовода, разматрао је Информацију о припремљености регионалног водовода за рад пуним капацитетом у љетњем периоду. Активности на одржавању погонске спремности водоводног система се одвијају у континуитету, што има за резултат веома задовољавајуће стање система. Припреме за одржив рад у току предстојеће љетње сезоне се одвија планираном динамиком и предузимају се све неопходне активности. Највећи изазов у току љетњег периода биће задовољење захтјева локалних водоводних предузећа за испоруком додатних количина воде у односу на уговорене, казао је предсједника Одбора директора Регионалног водовода Зорана Лакушића.

- Наши стручњаци, мајстори и запослени радници, користећи све потенцијале Друштва, раде да би се обезбиједила сигурност водоснадбијевања пред предстојећу љетњу сезону, односно за период када се очекује већа потрошња воде од уобичајене. Ради остваривања својих обавеза и одговорности у условима повећане потрошње, наше Друштво врши превентивне прегледе и отклањање недостатака, како би што спремнији дочекали љетњу сезону водоснадбијевања - казао је Лакушић.

Како је додао одржавање погонске спремности система значи да Регионални водовод има обавезу да континуирано обезбиједи адекватан притисак и квалитет воде у водоводној мрежи како за кориснике који користе мање количине  воде, тако и за оне који користе веће. Погонска спремност система мора бити обезбијеђена свих 24 часа дневно, за све кориснике, без обзира на количину испоручене воде.

У периоду до љетње сезоне је планирана и набавка и уградња мјерне опреме чиме ће се подићи ниво тачности мјерења, али спровести законска обавеза замјене или баждарења мјерача протока путем којих се мјери испоручена количина воде потрошачима, наводи се у саопштењу.

- За рјешавање питања смањења издашности водоизворишта Боље сестре, у оквиру надлежности које има, Регионални водовод покренуће више активности, које би за резултат могле имати дјелимично ублажавање ефекта пада издашности изворишта. Приједлог варијантних рјешења за одрживо и трајно рјешење уз приједлог матрице одлучивања се очекује у наредном периоду од стране консултаната који су ангажовани у оквиру ИПА ИНТЕРРЕГ ИТ – АЛ -  МНЕ програма. Међутим, временски оквир за одабир најповољнијег рјешења и његово спровођење у дјело је такав да се до љетње туристичке сезоне 2022. године не могу очекивати конкретни резултати - истакао је Лакушић.

Регионални водовод ће у току љетњег периода водити дневну контролу расположивих количина воде, планирати рад пумпних постројења да се захвате максималне расположиве количине воде из водозахвата. Направиће се план мјера на припреми регионалног водововодног система за љетњу сезону 2022. године, по мјесецима, носиоцима, задацима и роковима реализације.

Одбор директора, како је казао, цијени неопходно да се настави са активностима које је могуће реализовати у оквиру сопствених људских и техничких ресурса, уз појачану активност и увођењем сталне приправности свих запослених у љетним мјесецима.

- Што се тиче активности пред љетњу сезону, поред тога да обезбиједимо довољне количине воде, посебан акценат се ставља на то да та вода буде хигијенски исправна и задовољавајућег квалитета, а то све у циљу да би до наших корисника стигла здрава и хигијенски исправна питка вода високог квалитета - казао је Лакушић.

Осим припреме за љетњу туристичку сезону у Регионалном водоводу ради се и на реализацији текућих пројеката, на изградњи паралелног цјевовода Регионалног водовода од Будве до Тивта, чиме започињемо другу фазу изградње РВС и изградњу ИИИ фазе система за регионално водоснабдијевање на територији барске и улцињске општине, закључио је предсједника Одбора директора Регионалног водовода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:10