Lakušić sa predstavnicima Zelenih / - FOTO: MEDIABIRO
12/11/2023 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić sa predstavnicima Zelenih: Sanacija korita Morače koštaće stotine miliona, potreban novac EU

Nadam se da će se nakon ovoga čuti glas u Evropskom Parlamentu gdje će se zauzeti da rješavanje ovog problema dobije jednu drugačiju dimenziju, jer ovo pitanje nije lokalnog i nacionalnog karaktera, već međunarodnog, kazao je Lakušić

Sanacija korita rijeke Morače koštaće desetine, pa čak i stotine miliona eura, zato je posjeta predstavnika Zelenih Evrope izvorištu Bolje sestre važna kako bi se ovaj problem čuo na sjednici Evropskog Parlamenta. To je saopštio predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Zoran Lakušić. On je poručio da ovo pitanje međunarodnog karaktera i da su nam potrebne donacije iz Evropske unije.

Predstavnici Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje ugostili su predstavnike Zelenih Evrope.

“Obilazeći sanitarne zone, vidjeli su mjesto gdje se obavlja nelegalne eksploatacije šljunka, mjesta nelagalnog odlaganja otpad, te su se međunarodni partneri neposredno uvjerili u sve izazove koji utiču na kvalitet vodosnabdijevanja crnogorskog primorja i naporima koje preduzima Regionalni vodovod Crnogorsko primorje na poslovima zaštite vodoizvorišta Bolje sestre”, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

image

Lakušić sa predstavnicima Zelenih

- FOTO: MEDIABIRO

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Zoran Lakušić kazao je da je ekocid u koritu rijeke Morače ogromnih razmjera i on nije samo problem Crne Gore, već i šire.

“Nadam se da će se nakon ovoga čuti glas u Evropskom Parlamentu gdje će se zauzeti da rješavanje ovog problema dobije jednu drugačiju dimenziju, jer ovo pitanje nije lokalnog i nacionalnog karaktera, već međunarodnog, iz jednostavnog razloga što nam je potreban ogromna svota novca. Sanacija korita rijeke Morače koštaće desetine, pa čak i stotine miliona eura. Zato su nam potrebne donacije iz Evropske unije,” saopštio je Lakušić.

Upravo iz tih razloga značajno je što su predstavnici evropskih zelenih partija posjetili izvorište,,Bolje sestre“ sa kojeg se putem regionalnog vodovodnog sistema vodom snabdijeva crnogorsko primorje, te i sami uvidjeli sa kakvim ekološkim problemom se suočava Crna Gora.

“Moram reći da mislim da je izuzetno važno zaštititi prirodne resurse kakvi su voda i vodosnabdijevanje. Ono što sam vidjela danas, koliko razumijem, je nelegalno korištenje lokaliteta koje uništava mogućnost vodosnabdijevanja u određenom nivou. Definitivno podržavamo Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u borbi protiv ove eksploatacije, kako bi zaštitili prirodne resurse,” istakla je Karen-Marie Pagh Nielsen, predstavnica partije Green Left (SF) iz Danske.

Kako bi se došlo bliže rješavanju ovog velikog problema, potrebno je snažnije I odlučnije djelovanje nadležnih državnih organa, ali i veća osviještenost šire javnosti o važnosti očuvanja ovakvih prirodnih resursa, smatraju gosti iz Danske.

“Tokom većeg dijela decenije se dešavalo mnoštvo nelegalnih i vrlo sumnjivih radnji, stoga u potpunosti podržavam borbu za bolji pristup vodi i očuvanju izvora vode, kako zbog ekološkog sistema, tako i zbog stanovništva u Crnoj Gori. Osjećam se jako inspirisano vidjevši svu borbu, mobilizaciju i aktivizam koji se dešava kao podrška ove svrhe, jer je ovo veoma važna svrha,” kazao je Magnus Flesnborg iz partije Young Green Left (SFU).

On je savjetovao da nastavimo borbu.

"Da tražite promjene, da nastavite da osiguravate da imamo čist i dobar izvor vode, te da tako osiguramo bolji svijet za budućnost,” kazao je Flesnborg.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje uz ovakvo ohrabrenje i podršku stranih partnera će nastaviti borbu za rješavanje ovog problema, a važnu ulogu u tom procesu će nastaviti da imaju ekološki aktivisti. Ekološki aktivista i novinar, Vuk Vujisić kaže da su stranimpartnerima objasnili da je Regionalni vodovod praktično žila kucavica ili arterija Crne Gore kada je u pitanju vodosnabdijevanje crnogorske obale i neizostavna pretpostavka turističke privrede.

"Sa sanitarne zone koju smo danas obišli, koja je imala probleme i proteklih godina, čak dvije trećine vode u ljetnim mjesecima dolazi upravo iz tog bazena podzemnih voda. Ono što je ključno jeste da upoznamo i međunarodne partnere sa dešavanjima u koritu rijeke Morače, nadam se da će se u narednom periodu čuti više o tome šta se dešavalo u sanitarnoj zoni i da će nova Vlada nastaviti sa akcijama kada je u pitanju nelegalna eksploatacija šljunka, te da ćemo pokrenuti sanaciju obale rijeke Morače u ovom pojasu,” istakao je Vujisić.

Predstavnici Regionalnog vodovoda i aktivisti se nadaju da će posjeta rezultirati pronalaženjem održiviog rješenja na tragu najboljih evropskih praksi I iskustava kroz angažovanje medjunarodnih eksperata učešće EU fondova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:29