Милена Липовина Божовић на отварању конференциjе „Развоj зелене економиjе“ / - MEK
27/07/2021 u 14:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Липовина Божовић: Морамо бити уjедињени на путу озелењавање наше економиjе

Ове године Црна Гора обиљежава 30 година од њеног проглашења еколошком државом и то нас додатно подсjећа да jе питање заштите животне средине неоправдано било запостављено у претходном периоду, казала је Липовина Божовић

Циљ ове владе jе да створимо друштво континуираног, инклузивног и одрживог економског раста, да подржимо вриjедности, поставимо норме и стандарде понашања значаjне за одрживост друштва, успоставимо услове за равноправно и продуктивно запошљавање и достоjан посао за све, рекла jе државна секретарка у Министарству економског развоjа Милена Липовина Божовић на отварању конференциjе „Развоj зелене економиjе“.

Она jе истакла да jе будућност савременог друштва изискуjе нова рjешења у пословању.

„Прелазак за зелену економиjу и нови однос према животноj средини отвара прилике за нова занимања и нова радна мjеста, ствара нове производе и вриjедност, и широко отвара врата новим пословним могућностима“, обjаснила jе Липовина Божовић и додала да jе jедан од великих изазова подизање свиjести о значаjу зелене економиjе.

Истиче да jе Влада покренула активности чији је циљ унапређење стања у овоj области, па jе организациjа оваквих и сличних догађаjа и више него добродошла.

„Ове године Црна Гора обиљежава 30 година од њеног проглашења еколошком државом и то нас додатно подсjећа да jе питање заштите животне средине неоправдано било запостављено у претходном периоду, па jе тако намjера ове Владе да се jош снажниjе фокусира на еколошка питања и заштиту животне средине“, поручила jе Липовина-Божовић.

Истакла је да jе ова област препозната у Националноj стратегиjи одрживог развоjа Црне Горе до 2030. године и поручила да ће Влада бити активни чинилац процеса, коjи нас очекуjу на путу зелене транзициjе, кроз рад на оснаживању партнерства између заинтересованих страна, цивилног друштва, локалних власти и заjедница, приватног сектора и међунарнодних организациjа.

„Морамо бити уjедињени на овом заjедничком путу како бисмо достигли задати циљ, а то озелењавање наше економиjе“, поручила jе Липовина Божовић.

Подсjетимо, Европска униjа jе до сада реализовала значаjна улагања у заштиту животне средине у Црноj Гори. У циљу убрзања процеса евроинтеграциjа, Европска униjа jе усваjањем Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан мобилисала значаjних девет милиjарди еура за финансирање инвестиционих приоритета у областима транспорта, енергетике, зелене и дигиталне транзициjе, као подршку за одрживи привредни раст, могућност отварања нових радних мjеста, као и подстицање конкурентности и инклузивног раста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:45