Липовина Божовић
01/09/2021 u 17:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Липовина-Божовић: Синхронизовано дјеловање Владе и Универзитета предуслов за одржив економски развој

Дала је виђење и о улози Универзитета Црне Горе, и указала на изазове на путу даљег развоја економије базиране на знању

Државна секретарка у Министарству економског развоја Милена Липовина-Божовић учествовала је на Панелу: „Пожељан и могућ дугорочан развој Црне Горе“, који је организован на Универзитету Црне Горе у оквиру 28. научног скупа „Технологија, култура и развој“.

-Задовољство ми је  што учествујем на данашњем скупу, са великом традицијом и  у овако елитном друштву, гдје се размјењују мишљења о друштвеном и економском развоју на бази актуелних глобалних развојних процеса, актуелних технологија и културе амбијента. Министарство економског развоја и Влада препознају значај сарадње са академском заједницом па су овакви скупови вишеструко корисни- казала је Липовина-Божовић.

Државна сектетарка направила је кратак осврт гдје се Црна Гора тренутно налази, презентовала је активности  Министарства економског развоја у дијелу политика иновација и указала на напоре које МЕР улаже како би креирало одржив и функционалан иновативни екосистем. Дала је виђење и о улози Универзитета Црне Горе, и указала  на изазове на путу даљег развоја економије базиране на знању. 

-Министарство економског развоја је озбиљно схватило структуралне проблеме и предано ради на системском унапређењу економске активности кроз развој институционалног и програмског оквира јавне политике за иновације и технолошки развој-нагласила је Липовина-Божовић и додала да се  овај процес одвија кроз имплементацију Стратегије за паметну специјализацију која је препозната као кључни инструмент од стране ЕУ за развој.

Она је нагласила да је од велике важности у изградњи иновационог система па тиме и подршке мисији треће димензије универзитета успостављање институција као што су Научно-технолошки парк, Фонд за иновација али и важног тијела као што је Савјет за иновације и паметну специјализацију које је кључно савјетодавно тијело Владе у области политике иновација.

Државна секретарка је истакла да види Универзитет као највећи ресурс из ког се могу црпити средства за развој економије базиране на знању, али да само у тијесној сарадњи са Владом и привредом може допринијети његовом развоју у пуном капацитету.

-Бројне су активности кроз које видимо велики простор за интензивирање сарадње између Министарства економског развоја и Универзитета у многим сегментима развојних политика (иновација, запошљавања, цјеложивотног учења, индустријског развоја итд). Заједничко и усаглашено дјеловање Владе Црне Горе  и Универзитета, кроз квалитетан дијалог о великим развојним пројектима и стратешким правцима, од кључне је важности за достизање жељеног и одрживог економског развоја-закључила је Липовина-Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:17