/ - Printscreen
02/06/2023 u 18:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate

Iz kompanije su kazali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvarena bruto dobit u poslovanju od 1,45 miliona eura, koja je u odnosu na 2018. godinu uvećana 62 odsto, a u poređenju s 2019. godinom 20 odsto

Luka Kotor završila je prošlu godinu sa prihodom od 4,16 miliona eura a i bruto profitom od 1,45 miliona eura, najvećim u dosadašnjem poslovanju kompanije, saopštili su njeni predstavnici.

- Luka Kotor je, prema svim pokazateljima izvještaja o poslovanju i o radu Odbora direktora, prošlu godinu završila najboljim ikad ostvarenim poslovnim rezultatima kompanije u većinskom vlasništvu Opštine - navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvarena bruto dobit u poslovanju od 1,45 miliona eura, koja je u odnosu na 2018. godinu uvećana 62 odsto, a u poređenju s 2019. godinom 20 odsto.

- Ostvareni poslovni rezultat značajno je doprinio da se saniraju gubici u poslovanju izazvani dvogodišnjom koronakrizom, te da se u ovu godinu uđe bez opterećujućih gubitaka - rekli su iz kompanije.

Oni su dodali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvaren prihod od 4,16 miliona eura, bez obzira na to što je u luku uplovilo manje kruzera i što je broj putnika bio manji nego 2018. i 2019. godine.

Ostvareni prihod je, kako su objasnili, bio 39 odsto veći nego 2018. godine, a osam odsto veći nego 2019. godine.

- Na prihodnoj strani uvedeno je niz mjera, koje su dugi niz godina zanemarivane, kao što su promjena tarifnika za pojedine lučke usluge, naročito u marinskom dijelu, čija se cijena nije mijenjala od 2013. godine. Formirana je cjenovna politika koja omogućava veći prihod uz zadržavanje konkurentske pozicije. Pored toga, poslovodstvo je preduzimalo sve radnje u sprečavanju protivzakonitog pokušaja oduzimanja poslova pilotaže - kazali su iz Luke Kotor.

Oni su naveli da je na rashodnoj strani vođena stroga kontrola trošenja sredstava, a jedna od mjera bila je i racionalan odnos prema zapošljavanju, čime je Luka Kotor bila jedino javno preduzeće koje nije imalo nijednog novozaposlenog u posljednje dvije godine.

Iz kompanije su podsjetili da je u prvih šest mjeseci prošle godine na snazi bila odluka o smanjenju zarada zaposlenih od 40 odsto, donesena još 2021. godine, a od jula i stabilizacije poslovnih prilika zarade su vraćene na nivo iz važećeg Kolektivnog ugovora.

Oni su saopštili da je kreiranjem i usvajanjem procedure vezane za naplatu potraživanja uvedena kontrola i u tom važnom segmentu poslovanja, tako da je prošla godina završena sa 550,08 hiljada eura a potraživanja, što je 50 odsto manje nego 2019. godine,

Kada su ui pitanju investicione aktivnosti, donesena je odluka o 1,3 miliona vrijednoj investiciji u izgradnju marine Kotor, ne samo kao ugovorna obaveza iz koncesionog ugovora, već i kao poslovna odluka kojom se pravi disperzija rizika u poslovanju.

- Ova investicija je vrijedna pažnje i kao doprinos uređenju ovog dijela zaliva i obezbjedjenju 173 privezna mjesta za plovila, što je za 188 odsto ili gotovo tri puta više od dosadašnjeg kapaciteta. Navedena investicija je obuhvatila i uređenje prvog komunalnog veza sa 40 priveznih mjesta za građane Kotora - navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je odgovornom poslovnom politikom, u jednom od najtežih perioda poslovanja, sačuvan postojeći broj zaposlenih, povećana imovina kompanije i njena vrijednost akcionarima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. septembar 2023 01:08