Једна од пословница ”Лутрије Црне Горе” / - Aрхива "Дана"
04/07/2021 u 09:40 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лутрија Црне Горе пословала са губитком од 407 хиљада еура

Лутрија Црне Горе је током прошле године смањила и сталну имовину у односу на 2019. годину за 415.601 еуро, сазнаје "Дан"

Акционарско друштво Лутрија Црне Горе у прошлој години је пословало са око 407 хиљада еура губитка, што се може видјети у посљедњем извјештају независног ревизора пословања те компаније за 2020. годину, у који је "Дан" имао увид. Ради се о фирми која је у већинском власништву бизнисмена Саве Грбовића. Лутрија Црне Горе је током прошле године смањила и сталну имовину у односу на 2019. годину за 415.601 еуро. Иако су лоше пословали и остали без дијела имовине, уредно су исплаћиване зараде запосленима.

image

Саво Греговић Џиги

 

Иван Петровић Ипе

У ревизорском извјештају поменути су и проблеми који отежавају пословање.

– И поред ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, приређивањем игара на срећу у угоститељским објектима под условима прописаним правилником о измјенама и допунама правилника о просторним и техничким условима за приређивање кладионичарских игара од 29. јула 2016. године настао је метеж и хаос у области игара на срећу – наводи се у извјештају. Додаје се да је у циљу увођења реда на тржишту игара на срећу, заштите играча и сузбијања нелојалне конкуренције, НВО УПИС, чији је један од оснивача Лутрија Црне Горе, више пута различитим поднесцима ургирао код надлежног Министарства финансија/Управе за игре на срећу (сада Управе прихода и царина) у смислу појачаног надзора приређивања игара на срећу.

Истичу да је Уставни суд 24. фебруара 2017. године донио одлуку којом се укида приређивање игара на срећу у угоститељским објектима.

– Међутим, приређивање игара на срећу на реквизитима кладоматима (терминалима) у угоститељским објектима дозвољено је још 2012. године доношењем спорног правилника, те да је период од пуних пет година од доношења истог до објављивања одлуке Уставног суда истакао велики период да одређени приређивачи стекну енормне приходе од незаконитог обављања ове дјелатности. Такође, такав тренд је настављен и након одлуке Уставног суда – пише у извјештају ревизора. Наводи се да такво поступање надлежних органа указује на сумњу код легалних приређивача да се одређени приређивачи привилегују, те да без сумње могу илегално да приређују игре на срећу мимо свих законских прописа.

Нелојална конкуренција у онлајн коцкању

У ревизорском извјештају је поменута и конкуренција у области онлајн коцкања путем интернета на територији Црне Горе, за коју се тврди да је велика и нелојална са аспекта приређивача који послују у складу са законима.

– Све је већи број страних оператора, односно приређивача, нуди услуге онлајн приређивања игара на срећу грађанима Црне Горе, тачније њихови сервиси су апсолутно доступни особама чија ИП адреса рачунара указује на географску позицију у Црној Гори. Овај вид конкуренције је нелојалан са аспекта приређивача који послују и који би хтјели пословати у складу са законима Црне Горе – наводи се у извјештају. Додаје се да с тим у вези, надлежни органи који прате надзор и контролу над овом дјелатношћу још увијек немају став нити било какав одговор према проблему нелојалне конкуренције.

– Свака радња пословних субјеката заснована на поштеној тржишној утакмици којом се крше кодекси пословног морала противна је добрим пословним обичајима и таквом конкуренцијом се наноси штета осталим приређивачима, као и јавном интересу. Ипак, имајући у виду све наведене факторе који су узроковали да Лутрија Црне Горе а.д. Подгорица послује са негативним резултатом, ово друштво је извршило све обавезе према запосленима у смислу зарада у складу са Законом о раду и општем колективном уговору те исплатило све порезе и доприносе надлежном органу државе – наведено је у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 03:38