Photo by gemma on Unsplash-илустрација
17/06/2021 u 17:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мале продавнице радиће недјељом током сезоне

Кључни мотиви овог дијалога су, како кажу, унапређење права радника, стварање услова за достојанствен рад и ублажавање посљедица Цовид кризе на економију Црне Горе

Социјални партнери договорили су да се приступи измјенама закона, које би подразумијевале омогућавање рада недјељом предузетницима и микро предузећима за потребе љетње туристичке сезоне 2021. године и зимске туристичке сезоне 2021/2022, чиме би се, заједничким снагама подстакла економска активност која је значајно ослабљења усљед кризе изазване пандемијом ковид 19, саопштено је из Министарства економског развоја.

Министарство економског развоја је, како наводе, у посљедњих неколико мјесеци водило интензиван социјални дијалог са социјалним партнерима (Савез синдиката Црне Горе, Унија слободних синдиката Црне Горе и Унија послодаваца Црне Горе) како би заједнички дошли до одрживих рјешења на добробит цјелокупног друштва.

-Уважавајући осјетљивост економског тренутка у којем се налази црногорска привреда, што се рефлектује на животни стандард грађана, социјални партнери су исказали спремност да дају свој допринос опоравку привреде али и унапређењу права радника и послодаваца. Стога се приступило интензивирању преговора око Општег колективног уговора и проналажењу модалитета да се омогући рад недељом предузетницима и микро предузећима који су доминантно породичне фирме чији је опстанак био доведен у питање усљед посљедица пандемије- наводи се у саопштењу.

Кључни мотиви овог дијалога су, како кажу, унапређење права радника, стварање услова за достојанствен рад и ублажавање посљедица Цовид кризе на економију Црне Горе.

Осим вишегодишњих проблема са којима се како запослени, тако и послодавци у Црној Гори суочавају, на цјелокупни пословни амбијент додатно су утицала и нека постојећа законска рјешења.

-Доношењем Закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини у јулу 2019. године, забранио се рад трговинама на велико и мало недјељом и у данима државних и других празника. Наведена измјена извазвала је опречне реакције у друштву и код социјалних партнера. С тим у вези приступило се интензивном социјалном дијалогу како би се изнашло најбоље рјешење, које би одговорило на потребе како запослених тако и послодаваца-наводи се у саопштењу.

Кажу да је тај процес резултирао Меморандумом о социјалном партнерству који предвиђа низ активности.

-Имајући у виду да 90,5% црногорске привреде чине микро предузећа, у току преговора постигнут је договор да се приступи измјенама наведеног закона. Ове измјене би подразумијевале омогућавање рада недјељом предузетницима и микро предузећима за потребе љетње туристичке сезоне 2021. године и зимске туристичке сезоне 2021/2022. године, чиме би се заједничким снагама подстакла економска активност која је значајно ослабљења усљед кризе изазване пандемијом КВИД19- поручују из Министарства економског развоја.

У дијелу унапређења права радника као резултат интензивног социјалног дијалога усаглашен је Предлог Општег колективног уговора којим се, како каводе, уређују права, обавезе и одговорности из радног односа, поступак закључивања, измјена и допуна колективног уговора, међусобни односи потписника колективног уговора и друга питања од значаја за запосленог и послодавца.

Меморандумом се предвиђа и обавеза потписивања овог Општег колективног уговора.

-Најзначајнија унапређења права радника предвиђена Предлогом Општег колективног уговора су: Увећање накнаде за рад недељом од 100%, увећање коефицијената сложености послова за утврђивање зараде, увођење плаћања двократног рада, као и надокнада за приправност, и многа друга питања од значаја за запослене и послодавце- наводи се у саопштењу.

Поред овога социјални партнери су се сагласили да ће уложити напоре и активности да се стекну услови за отварање преговора за Грански колективни уговор за сектор трговине, да ће се приступити изради подзаконског акта којим ће се уредити критеријуми и правила за издавање дозволе за рад у дане државних и других празника, да ће се реализовати почетне активности за изградњу куће социјалног дијалога и размотрити модалитет подршке раду социјалних партнера.

-Уважавајући начела трипартитног социјалног дијалога, а у циљу стварања услова за опоравак црногорске економије након кризе изазване пандемијом ЦОВИД19, као и обезбјеђивања достојанствених услова рада за запослене, Влада Црне Горе, Савез синдиката Црне Горе, Унија слободних синдиката Црне Горе и Унија послодаваца Црне Горе, окончали су преговоре у циљу закључивања Меморандума о социјалном партнерству- саопштено је Министарства.

О усаглашеном тексту Меморандума и Општег колективног уговора социјални партнери ће, како се наводи, се изјаснити на органима управљања након чега би се стекли услови за потписивање оба документа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:23