МАЊИНСКА ВЛАДА, ДРИТАН АБАЗОВИЋ / - РАДЕ КОПРОВИЦА/ВЛАДА
04/05/2022 u 13:36 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мањинска влада коштаће 1,2 милиона више од експертске

Према нашим прорачунима, бруто зараде мањинске влада са премијером и 20 министара, државним секретарима, савјетницима, шефовима кабинета, возачима и секретарицама коштаће на годишњем нивоу око 3,4 милиона еура, што је око 1,2 милиона еура више у односу на претходну експертску владу

Мањинска влада Дритана Абазовића коштаће на годишњем нивоу грађане и државни буџет минимум 1,2 милиона еура више него експертска влада Здравка Кривокапића, показује истраживање "Дана" које је засновано само на платама министара, државних секретара, савјетника, шефова кабинета, возача и секретарица. За истраживање смо узели да просјек савјетника министара буде четири, да су зараде министара у просјеку 1.600 еура, државних секретара 1.400 еура, савјетника 1.200 еура, шефова кабинета 700 еура, а возача и секретарица 450 еура. У обрачун за потребе овог текста узели смо само бруто и нето плате.

image

- Изгласавање нове владе Здравка Кривокапића 

- ЛАЗАР РУЖИЋ

Према нашим прорачунима, влада Дритана Абазовића на мјесечном нивоу ће коштати 281,25 хиљада еура, што је за скоро 100 хиљада еура више од претходне владе, чије су бруто зараде буџет коштале 182,4 хиљаде еура. На годишњем нивоу то је 3,4 милиона еура за бруто плате мањинске владе, наспрам 2,2 милиона еура колико је требало годишње за експертску владу. Мањинска влада би требало да траје годину, док је експертска трајала годину и по. Идејни творац обје владе је ГП УРА.

Премијер Дритан Абазовић је као потпредсједник Владе примао 1.730 еура, зарада увећана примјеном програма "Европа сад", што је око 2.380 еура бруто. Његов претходних Здравко Кривокапић примао је 2.300 еура нето, што је 3.134 еура бруто. Зараду Абазовића као потпредсједника смо узели за обрачун код његове владе.

Мањинска влада ће имати 20 министара. Ако је просјек плате министра око 1.600 еура нето, што је 2.126 еура бруто, то ће буџет мјесечно коштати 45.520 еура. Претходна влада је имала 12 министара, што је буџет коштало 25.512 еура, односно око 20 хиљада мање.

Списак експерата и министара у новој влади

Експертска влада имала је само једног потпредсједника, Абазовића, и 12 министарстава. Министар унутрашњих послова био је Сергеј Секуловић, спољних послова Ђорђе Радуловић, одбране Оливера Ињац, правде и мањинских права Владимир Лепосавић, финансија и социјалног старања Милојко Спајић, економског развоја Јаков Милатовић, капиталних инвестиција Младен Бојанић, просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, здравља Jелена Боровинић Боjовић, јавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић, екологије, урбанизма и просторног планирања Ратко Митровић и пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић.

Мањинска влада коју води Абазовић имаће четири потпредсједника и чак два министра без портфеља. Експертска влада није имала министре без портфеља, док претходне владе које је формирао ДПС са партнерима нису имале више од једног министра без портфеља.

У мањинској влади потпредсједница Владе за спољну политику и министарка европских послова биће Јована Маровић, потпредсједник Владе за економски систем и министар пољопривреде Владимир Јоковић, потпредсједник за политички систем и унутрашњу политику и министар одбране Рашко Коњевић и потпредсједник за регионални развој и министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић.

Министар правде је Марко Ковач, унутрашњих послова Филип Аџић, финансија Александар Дамјановић, вањских послова Ранко Кривокапић, економског развоја и туризма Горан Ђуровић, спорта и младих Василије Лалошевић, јавне управе Мараш Дукај, рада и социјалног старања Адмир Адровић, просвјете Миомир Војиновић, здравља Драгослав Шћекић, културе и медија Маша Влаовић, екологије, урбанизма и просторног планирања Ана Новаковић Ђуровић, људских и мањинских права Фатмир Ђека, науке и технолошког развоја Биљана Шћепановић и министри без потрфеља Зоран Миљанић и Адријан Вуксановић.

Мањинска влада је састављена од људи из партија које у Скупштини имају 16 посланика.

Претходна влада је имала 24 државна секретара, који су мјесечно коштали 44.040 еура. За нето плату од 1.400 еура, плаћа се бруто износ од 1.835 еура. Мањинска влада, када се усвоји измјена Закона о јавној управи, може имати 60 државних секретара. Ипак, надамо се да то неће бити случај. Из ГП УРА, који је предлагач измјена закона, казали су да ће мањинска влада имати 36 државних секретара, те да ће Влада уредбом одредити који ресор ће имати три, а који два државна секретара. За потребе овог истраживања, узели смо да ће Влада имати 36 државних секретара. Они ће мјесечно коштати 66.060 еура, што је такође 20 хиљада више него код претходне владе.

У претходној влади било је 14 шефова кабинета, односно код премијера, потпредсједника и 12 министара. Сада ће их бити минимум 21, код премијера и 20 министара. С обзиром на то да ће четири министра бити и потпредсједници Владе, питање је да ли ће и у служби потпредсједника бити шефова кабинета. Шефови кабинета су у претходној влади коштали мјесечно близу 12 хиљада еура, док ће сада коштати близу 18 хиљада мјесечно.

За потребе овог текста узели смо просјек од четири савјетника по министру и просјечну плату од 1.200 еура, иако просјечан број савјетника може бити и већи од тога, али и зарада може бити мања. У том случају, у претходној влади 14 ресора су имала 52 савјетника који су коштали мјесечно 80.600 еура, док ће сада 21 ресор имати 84 савјетника који ће мјесечно коштати 130.200 еура, односно 50 хиљада више.

Возач и секретарица, које има сваки министар, најмање коштају, али ће и они на мјесечном нивоу коштати буџет преко седам хиљада више. У претходној влади је била потреба за укупно 28 возача и секретарица, што је мјесечно коштало буџет скоро 15 хиљада, док су сада потребна 42 возача и секретарица, за шта је потребно 22,3 хиљаде еура.

Укупно, као што смо навели, бруто плате мањинске владе износе 3,4 милиона, док су нас плате експерата и њиховог тима коштале 2,2 милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:52