/ - Фото: МАНС
23/11/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: Катнић сакрио још 30.000 еура од продаје плаца

Према подацима из катастра Катнић је, додају, ово земљиште купио још 2002. године када га је платио нешто више од 12.000 еура, што значи да је каснијом продајом остварио зараду од близу 18.000 еура

Подаци до којих је дошао Истраживачки центар Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) показују да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић од надлежних органа сакрио још један посао са некретнинама вриједан 30.000 еура , саопштено је из ове невладине организације.

У фебруару 2010. године, како тврде, Катнић је продао плац површине 410 метара квадратних који је до тада посједовао у подгоричком насељу Забјело. 

- Уговор је склопљен на износ од 30.000 еура, али тај приход Катнић, тадашњи судија Апелационог суда, није пријавио надлежним органима на шта га је обавезивао Закон о спрјечавању сукоба интреса. Закон је тада, али и данас прописује да свако повећање у приходима и имовини које је веће од 5.000 еура мора бити пријављено надлежном органу, најкасније у року од 30 дана од настанка те промјене - истичу из МАНС-а.

Према подацима из катастра Катнић је, додају, ово земљиште купио још 2002. године када га је платио нешто више од 12.000 еура, што значи да је каснијом продајом остварио зараду од близу 18.000 еура.

image
- Фото: МАНС

Подаци претходно добијени од Управе прихода и царина који се односе на Катнића и 2010. годину говоре, како кажу из МАНС-а, да нема информације да је Катнић платио било какав порез на зараду од овог посла.

- И овај случај прикривања зараде, као и онај прикривања имовине и послова са компанијом “Глосариј”, показују фундаментално непоштовање закона којима се регулише област конфликта интереса код јавних функционера и у потпуности Катнића дисквалификују за било какву јавну функцију од које се захтјева непристрасна борба против корупције - наводе из МАНС-а.

Управо због оваквог односа Катнића према законској обавези да на вријеме и истинито пријављује приходе и имовину до сада су, како су рекли, пречесто имали прилику да чују "да нема ни удаљене сумње" у поштење неких високих јавних функционера.

image
- Фото: МАНС

- Када је у питању јучерашње реаговање ГСТ Катнића на истраживачку причу МАНС-а и наводни покушај његове дискредитације, жао нам је што га није искористио да јавности објасни зашто надлежним органима није пријавио посао са компанијом “Глосариј”. Када је у питању продаја спорног стана, Катнић је пропустио и да помене да су се и он и Глосариј као продавац и купац у катастру укњижили тек 2013. године, па није јасно зашто је чекао скоро четири године да формализује тај посао - рекли су из МАНС-а.

Подаци које су презентовали, истичу, "неспорно потврђују да је главни специјални тужилац од продаје стана компанији “Глосарији” зарадио 30.000 еура и да ни тај посао, ни остварену зараду није пријавио тамо гдје је требало".

- МАНС је због тога Агенцији за спречавање корупције јуче и званично предао иницијативу за покретање поступка против Катнића која ћемо допунити новим подавима о продају земљишта на Забјелу и прихода од 30.000 еура који такође нису пријављени - најавили су из МАНС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:08