Јована Маровић / - RADE KOPRIVICA
15/06/2022 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић: Отворени Балкан нећемо узети здраво за готово, направићемо дубљу анализу

Она напомиње да се у јавности ствара погрешна перцепција да се због Отвореног Балкана занемарују обавезе Црне Горе према европским интеграцијама

Отворени Балкан има и доноси одређену економску корист, казала је у разговору за РТВ Никшић Јована Маровић, потпредсједница Владе и министарка европских послова.

- Ако неко заговара да постоје позитивне ствари, онда се вјероватно непосредно и увјерио у то. Али ништа нећемо узети здраво за готово, већ ће се приступити дубљој анализи пројекта Отворени Балкан, на основу које ће се донијети конкретна и коначна одлука, истакла је Маровић.

Ова иницијатива је поларизовала јавно мњење јер се се аргументи своде углавном на политичке. Маровић напомиње да се у јавности ствара погрешна перцепција да се због Отвореног Балкана занемарују обавезе Црне Горе према европским интеграцијама.

 - То није тачно. Чланство у ЕУ је први и примарни циљ Владе Црне Горе. Друго, уколико би се приступило Отвореном Балкану, то би било на одређени кратак период због тога што Црна Гора кад једном приступи ЕУ, има посебну политику према државама нечланицама Уније. Кажем то хипотетички, ако би Црна Гора приступила Отвореном Балкану. Када приступите једном заједничком тржишту ЕУ, које је ипак на већем степену интегрисања у односу на Отворени Балкан, онда ви утврђујете друге услове у односу на државе које нијесу у заједничком унутрашњем тржишту ЕУ, појашњава Маровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 23:19