Martinović u posjeti Pljevljima / - FOTO: PR CENTAR
02/04/2024 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Martinović: Ove godine 4,5 miliona za Pljevlja, apelujem na ubrzavanje projekta toplifikacije

Sve ekološke projekte treba ubrzati i što prije realizovati kako bi Pljevlja konačno dobila čist vazduh i zdravu životnu sredinu, poručio je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović i dodao da će ove godine u tu opštinu biti uloženo 4,5 miliona eura.

Martinović je to saopštio tokom radne posjete Pljevljima sa saradnicima direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem i generalnim direktorom direktorata za održivi razvoj i razvoj sjevera, Daliborom Jošovićem.

Tokom obilaska radova ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, minister je istakao da je u pitanju jedan od najznačajnijh i najzahtjevnijih projekata u državi vrijedan preko 80 miliona eura.

- U Pljevljima želimo čist vazduh i zdravu životnu sredinu, zato moramo da radimo ubrzano i da realizujemo po planu sve ekološki važne projekte. Ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja, zadovoljiće se kriterijumi EU Direktiva u dijelu dozvoljenih granica zagađujućih materija. To je važno za građane Pljevalja i ekologiju grada. Ali moramo da obezbijedimo i snažan investicioni ciklus u nove projekte i da otvaramo nova radna mjesta. Samo tako možemo imati zdrav i razvijen sjever - poručio je Martinović.

Apelovao je i da se ubrzaju aktivnosti na toplifikaciji Pljevalja.

- Od kolega sam dobio informacije da uskoro počinju radovi i želim da posebno pozdravim ovaj projekat koji se čeka od 1982. godine - istakao je ministar Martinović.

Saopštio je da su ukupni efekti izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave na Pljevlja oko milion eura ove godine.

- Podsjećam da je Ministarstvo obezbijedilo sredstva od tri miliona eura za projekte odvođenja otpadnih voda iz kreditne linije međunarodnih finansijskih institucija. Upravo sam zajedno sa Nikšićem, odabrao Pljevlja za usmjeravanje ovih sredstva, imajući u vidu decenijsku zapostavljenost ovog grada - naglasio je ministar Martinović obilazeći postrojenje za preradu vode "Pliješ" sa direktorom DOO "Vodovod" Pljevlja Mladenom Jaćimovićem i predsjednikom Upravnog odbora Goranom Marićem.

Prilikom posjete Pljevljima, Martinović je obišao deponiju Maljevac, koja je jednim dijelom već rekultivisana uz podršku Svjetske banke.

- Želimo da imamo nove zelene površine na mjestima gdje je devastirano zemljište. Primjer za to je Maljevac. Apelujem i na Rudnik uglja Pljevlja da posebnu pažnju posveti sanaciji i rekultivaciji zemljišta nakon eksploatacije rude. Važno je da uvijek vodimo računa šta ostavljamo generacijama koje dolaze - jasan je Martinović.

Kada su u pitanju ekološki projekti za Pljevlja, ministar je istakao da Eko fond već učestuvije sa 500 hiljada eura u projektu sa Opštinom Pljevlja.

- Od vitalnog je značaja da opština Pljevlja izradi i plasira dobre projekte. Novca ima, ali je važno da se kroz projekte usmjeri upravo u gradove sa narušenom ekologijom. Ako nema projekata, onda je nemoguće obezbijediti novac. Zato moj apel i prema opštini Pljevlja, da koristi svaku priliku i programe Eko fonda, da administracija bude fabrika projekata i podrška neće izostati - poruka je ministra Martinovića.

Pojasnio je da kada se saberu sredstva namjenjena za otpadne vode u visini od tri miliona eura, efekti izmjene zakona o lokalnoj samoupravi od milion eura i učešće Eko fonda od 500 hiljada eura na eko projektima, onda je zbir finansijskih efekata za Pljevlja ove godine 4,5 miliona eura, a u zavisnosti od dinamike može biti još veći.

Martinović je sa saradnicima, prilikom posjete Pljevljima, razgovarao i sa predsjednicom SO Pljevlja Jovanom Tošić, direktorom Termoelektrane Pjevlja Mirkom Mazalicom i direktorom proizvodnje EPCG Bojanom Đordanom.

Ministar je obišao JU"Muzej" gdje se upoznao sa turističkom ponudom u razgovoru sa direktoricom Dejanom Drobnjak i predsjednikom Savjeta Lukom Cvijetićem. Na kraju radne posjete ministar je sa direktorom Borjanom Džogazom i predsjednikom Upravnog odbora Draženom Petrićem obišao i "Centar za sport i rekreaciju" i radove koji su u toku, kao i lokaciju za rekonstrukciju odbojkaškog i teniskog terena koji će finansirati Vlada Crne Gore.

- U Pljevljima imamo mnogo posla u narednim godinama. Pljevlja imaju veliku i istorijsku šansu da postanu industrijski regionalni gigant i ja sam veliki optimista - zaključio je Martinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 05:34