Medojević / IVAN PETROVIC-IPE
22/06/2022 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Cijena barela nafte na berzi pada, a u Crnoj Gori raste u nebo

Jasno je da i 42. i 43. vlada Crne Gore nijesu imale dovoljno znanja i sposobnosti da predvide krizu sa energentima i hranom i nijesu učinili ništa da Crna Gora dočeka koliko toliko spremno ove poremećaje i krizu, kaže lider PzP-a

Cijena barela nafte na berzi je 2008. godina bila 147 dolara, a maloprodajna cijena na pumpama dizela je bila 1.15 eura, supera 1,18 eura. Danas kad je cijena barela nafte na berzi 107 dolara, kod nas cijene goriva divljaju. Litar supera 1.73 eur, a litar dizela je 1,78 eura, kaže predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

Cijena nafte je u odnosu na jul 2008. pala za 27.2 odsto, a cijena dizela je veća za 35,3 odsto a benzina 30,6 odsto.

- Jasno je da i 42. i 43. vlada Crne Gore nijesu imale dovoljno znanja i sposobnosti da predvide krizu sa energentima i hranom i nijesu učinili ništa da Crna Gora dočeka koliko toliko spremno ove poremećaje i krizu.

Nemamo nikakve rezerve strateških roba, guramo prst u oko Rusiji, a Vlada Đukanovića je koncesiju za istraživanje i eksploataciju gasa i nafte u crnogorskom podmorju dala ruskoj kompaniji Novotek, koja je, sa drugačijom i racionalnijom politikom Vlade, mogla obezbjediti neophodne količine derivata po razumnim cijenama, na koje ne bi toliko uticali skokovi cijena na berzama - navodi lider PzP-a.

Ističe da smo mogli napraviti i vezane aranžmane sa izvozom struje i kupovinom nafte po povoljnijim cijenama, ali za to trebaju državnici koji ponešto i znaju!

- Ali Dritanu je najvažnije da se što dublje uvuče ambasadorima i stranim nalogodavcima, a za sudbinu i standard građana i funkcionisanje privrede i države ga nije toliko briga. On i nije došao na to mjesto da rješava probleme građana i privrede, već da bezpogovorno sluša centre globalne duboke države. Pa neka košta, koliko košta. I onako će sve to narod platiti i pozlatiti.

Vlada je mogla i da uvede subvencije za gorivo za određene kategorije prevoznika (javni prevoz, taxi, javne službe, poljoprivredne proizvođače...) smanji PDV na gorivo, uvede subvencije kompanijama koje se bave prometom naftnih derivata.

Ali ključni mehanizam je bio blagovremena nabavka strateških rezervi derivata, ali Dritanu i našim sorošodima ie važnije da se slika sa nekim od stranih lidera i da ga neko pomiluje po kosi, od strateških intetesa države i građana navodi se u saopštenu Nebojše Medojevića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:16