Marina Medojević / - FOTO: M.V.
26/01/2024 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Popis stanovništa pokazao ubrzani odliv državljana Crne Gore

Velika je hrabrost podizati djecu u nestabilnim uslovima života, bez sistemske podrške za rast, razvoj i obrazovanje djece, kazala je predsjednica Banke hrane

U Crnoj Gori, uprkos velikom prilivu stranih državljana, za koje se pretpostavlja da ih ima oko dvadeset odsto, živi, prema preliminarnim podacima Monstata, 633.158 stanovnika, što je svega dva odsto više nego na popisu 2011. kada je bilo 625.266 stanovnika. Ovo je pokazatelj ubrzanog odliva državljana Crne Gore, kazala je Marina Medojević, predsjednica Banke hrane.

- Razlozi zbog kojih se to dešava su manjeviše poznati. Naša država nema strategiju niti plan kojim bi podržala svoje građane da ostanu na svojim vjekovnim ognjištima. Čak i zvanična statiskika nezaposlenih (ZZZ) pokazuje da je nezaposlenih oko 40 000. Ima ih mnogo više jer je povjerenje u ovu instituciju malo pa se ne prijavljuju nazaposleni; zapošljavanja podsredstvom ove ustanove je malo a primanja nema - kaže Medojević.

Koliko ljudi živi teško pokazuje, kako navodi, posljednji podatak da osamdeset odsto građana Crne Gore sa manje ili više teškoća spajaju kraj sa krajem.

- Ako su primanja nedovoljna, novih radnih mjesta nema, zaštitni mehanizmi očuvanja životnog standarda izostaju, čuđenja za smanjenje broja naših stanovnika, nema. Broj ukupnih domaćinstava danas je 217.441 a na popisu 2011. ih je bilo 194 795. Briga o porodici je izostala. Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je danas 2,9. a na popisu 2011. je bilo 3.2. Velika je hrabrost podizati djecu u nestabilnim uslovima života, bez sistemske podrške za rast, razvoj i obrazovanje djece - tvrdi Medojević.

Da radimo odgovorno, gradili bismo socijalne stanove

- Čuje se nezvanično da ima oko 30.000 podstanara, mi registar podstanara nemamo. Da radimo odgovorno, gradili bismo od tog novca socijalne stanove i podržali mlade da ostanu i stvaraju porodicu, ovdje - kaže Medojević.

Navodi da danas mladi i ne samo mladi već čitave porodice odlaze, bez namjere da se vrate.

- Koliko malo ima registrovanih izdavalaca stanova u Podgorici može se pretpostaviti prema broju porodica koje su stekle pravo na subvenciju od 50 eura od glavnog grada. 

Od 1193 korisnika MOP-a (materijalno obezbjeđenje porodice, jedino socijalno davanje namijenjeno siromašnima koje se teško stiče a čiji iznos primanja se kreće od 82 do 164 eura, po porodici) sa 4.291 članova porodice u Podgorici, samo 127 podstanaraskih porodica je moglo priložiti ugovor sa izdavaocem prostora za život i tako dobiti subvenciju.

Tvrdi da nema sistemske brige, osnovne životne namirnica nisu dostupne mnogima, nema politike prema ograničenju cijena najama stanova.

- Danas imamo 396.873 stanova a 2011. bilo ih je 316.083. Da smo više gradili stambenih jedinica, nego ulagali u održanje porodica, pokazali su nam preliminarni rezultati nedavno završenog popisa. Mi danas imamo 202.078 stanova više nego porodica u Crnoj Gori. Koliko vlasnika stanova profitira na račun države, koja ne naplaćuje porez i na račun ugroženih građana, koji jedva uspijevaju platiti kiriju, ne znamo - navodi ona.

Smatra da država, prema nekim podacima, gubi oko 30 milona eura na crnom tržištu od neoporezivanja stanova bogatih vlasnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:40