Медојевић Н / - Фото: Скриншот Фејсбук
25/09/2021 u 15:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Радници немају интереса од реконструкције ТЕ Пљевља, доста је демагогије и куповине гласова

Медојевић је истакао да подржава став Перуновића који говори језиком бројки и аргуменета и општег интереса и Пљеваља, али и Црне Горе.

Ко има интерес од бацања 80-100 милиона еура за тзв. "модернизацију" ТЕ Пљевља фирмама ДПС-а? Ко има интерес да након "реконструкције" испоручује 8-10 милиона еура креча годишње. Радници Рудника и ТЕ Пљевља сигурно не, поручио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

 - Радници Рудника и ТЕ Пљевља сигурно НЕ. Наставак погубне политике ДПС-а да грађани и порески обвезници, плаћају губитке и дугове, а режимски тајкуни и њихови људи у управама предузећа скидају кајмак и узимају милионе, је неприхватљива. Надлежни државни органи би морали испитати, да ли се иза ставова заговорника бацања државних пара у тзв. “реконструкцију” ТЕ ПВ крију и лобистички интереси компанија које очекују масне профите из тог сценарија - навео је Медојевић.

Он је навео да траже енергетски, еколошки, економски, финансијски одржива решења.

 - А она постоје. Да грађани Црне Горе плаћају еколошке казне и струју из ТЕ ПВ која је драстично скупља од увозне је криминал. ТЕ ПВ нема будућност. Производња енергије на лигнит ће врло брзо бити ЗАБРАЊЕНА. То је питање пар година. Они који сад заговарају тзв. “модернизацију” узеће милионе у џеп, а радници ће свакако остати без посла у ТЕ ПВ. Рудник угља треба да тражи пословне алтернативе са ЕПС и њима испоручује угаљ, за шта постоји интересовање и потражња (наравно по тржишним и реалним цијенама, а не по Ацовим цијенама). И неке друге алтернативе (еколошка цементара, електрана на био масу и сл.) су у игри - сматра он.

Медојевић је истакао да подржава став Перуновића који говори језиком бројки и аргуменета и општег интереса и Пљеваља, али и Црне Горе.

 - Доста је јефтине популистичке демагогије и куповине гласова, продајом будућности и Пљеваља и Црне Горе. Реконструкција Термоелектране Пљевља не би коштала 54 милиона еура, колико је уговорено, већ 80 до 100 милиона еура, а ни тада се не би смањила емисија угљен-диоксида (ЦО2) на параметре које захтијева ЕУ. Садашња производна цијена мегавата из ТЕ износи између 45 до 50 еура по мегавату, уз плаћање кредита (казни) за емитовање гаса ЦО2, по садашњим цијенама мегават би коштао 110 до 112 еура, а наредних година ће то нарасти на 150 еура по мегавату, казао је јуче државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић на дану отворених врата за медије у том министарству - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:06