Небојша Медојевић / - PC
28/11/2021 u 11:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Зашто ЦБЦГ толерише пљачку најсиромашнијих грађана преко Монте кредита

Упутио отворено писмо гувернеру Централне банке Радоју Жугићу

Демократски фронт, односно Покрет за Промјене је у сазнању да је Централна банка Црне Горе својим Упозорењем од 27. децембра .2019. године обавијестила Микрокредитну финансијску институцију Монте кредит о неопходним мјерама које је дужна имплементирати у циљу отклањања неправилности у свом пословању, саопштио је један од лидера тог политичког савеза Небојша Медојевић у отвореном писму гувернеру Централне банке Радоју Жугићу.

 - Микрокредитна финансијска институција Монте кредит је кршила одредбе Закона о Облигационим односима и то чланове, 1171 и 1168, као и члан 9 Одлуке о кредитном регистру, другим ријечима МФИ Монте кредит (бивши АгроИнвест)  је вршио отпис потраживања, односно проглашавао главницу доспјелом у цјелости, а да при том није вршио раскид уговора о кредиту, настављајући да обрачунава мјесечну камату, како и приспјева, мјесечно. Наиме, према нашим сазнањима у последњих дванаест година од 2008. године до јануара 2020. године, Монте кредит је отписао суму од 12.4 милиона еура, и на укупну главницу обрачунао око пет милиона еура камате, и  тиме оштетио више од 6.000 клијената за значајан износ - објаснио је Медојевић

Таквим чињењем, како је истакао,  6000 клијента претрпјело је значајне губитке, односно поред огромних свота које су грађани плаћали за редовне камате, додати су и не тако мали износи новца за нелегално обрачунате камате,  јер је МФИ Монте кредит обрачунавао недоспјелу камату по отписаним потразивањима, односно по недоспјелој главници, иако је, додаје Медојевић, читаву главницу прогласио доспјелом на дан отписа (210 дана у касњењу), и тиме створио услове за раскид уговора и обрачун законске затезне камате, чиме је грубо и свјесно прекршила Закон о облигационим односима,

 - Одлуку о минималним стандардима за управљање ризицима и низ других законских и подзаконских аката у области банкарског пословања. Иако је Централна Банка Црне Горе изрекла мјере МФИ Монте кредиту, у циљу исправке истих, звучи невјероватно, да надлежна, односно кровна институција црогорског банкарског и финансијског система, није изрекла снажнија и прецизнија упутства, којим би наложила МФИ Монте кредит да изврши обештећење свих клијената, којима је камата зарачуната потпуно нелегално, а ради се о веома високим износима новца, посебно имајући у виду да микрокредитне финансијске институције послују са социјално најугроженијим категоријама грађана, као и да није поднијела  захтјеве за прекршајно и кривично гоњење одговорних лица надлежним судским инстанцама у вези наведених кривичних дјела - навео је он.

За сада, како додаје, немају званичну документацију која би потврдила да је дошло до подношења кривичне пријаве специјалном тужиластву за организовани криминал, али имају незваничне информације да ће до исте доћи након смјене садашње гарнитуре СДТ-а.

 - Централна Банка је по свим параметрима овим направила још један значајан пропуст, јер је послије многобројних афера које се односе на жиранте и клијенте (које је садашњи Монте кредит, а некадашњи АгроИнвест тешко оштетио у многобројним аферама које још нису добиле судски епилог), као и нелегално изношење путем фиктивних уговора милионских износа из земље,  али и сопствених препорука и упозорења датих МФИ Монте кредит у последњој деценији, дозволила да иста наново прекрши законске норме и тешко оштети гражане Црне Горе, опет за веома значајне износе - навео је он.

Такође, како додаје Медојевић,  у сазнању су да је и Централна Банка Црне Горе, али и руководећи кадар Монте кредита био упозораван годинама на ове пропусте и да за то постоје докази, али да је због неких 'виших' интереса одлучила да преко свега тога пређе и да наново тешко угрожене грађане Црне Горе остави на милост и немилост оваквим лихварским организацијама, које још увијек на нашу жалост профитирају на муци црногорске сиротиње која нема приступ банкарском систему.

 - Очигледно је Гувернеру да немате нити жеље, нити воље да се позабавите круцијалним проблемима односа ових 'тзв' финансијских институција које исисавају и последњу кап живота наших најугроженијих грађана. Зашто? По нама, до одговора је лако доћи, а њега данас имају готово сви грађани Црне Горе. Са надом да ће се нова гарнитура управљачког кадра Централне банке Црне Горе темељно и аналитично позабавити овим, али и многим другим проблемима које је Монте кредит (АгроИнвест) креирао широм Црне Горе - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 09:06