Небојша Медојевић / - Фото: Фејсбук
19/09/2021 u 10:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Зашто ЕПЦГ даjе 54 милилиона еура ДПС фирмама за бесмислену реконструкциjу ТЕ ПВ

Неопходно jе одмах раскинути уговор око бесмислене еколошке реконструкциjе и приступити алтернативним рjешењима коjа ће бити одржива и економски и енергетски ефикасна - истиче лидер ПзП-а

Зашто ЕПЦГ jедноставно не раскине Уговор о тзв. „еколошкоj реконструкциjи” ТЕ Пљевља коjи jе ДПС влада склопила са таjкунским фирмама ДПС? Посебно, jер су управо извођачи каснили са роковима, а корона се не може третирати као виша сила, jер jе уговор склопљен усред пандемиjе, па се не ради о новим околностима, непознатим извођачима радова, каже Небојша Медојевић, предсједник ПзП-а.

- Сад jе свима jасно да ТЕ Пљевља неће моћи да испуни еколошке параметре након те тзв. „еколошке рекохструкциjе”. Посебно што су ти параметри коjе jе добила ТЕ важили само унутра 20.000 сати одобреног додатног рада од ЕЕЗ. Како jе ТЕ Пљевља пробила одобрене сате, сада ће ТЕ Пљевља након те „еколошке реконструкциjе” морати да се обрати ЕЕЗ као нова ТЕ, па ће параметри бити jош оштриjи - каже лидер ПзП-а.

Имаjући у виду циjену угља коjа jе за постоjећу калориjску вриjедност лигнита енормно висока, као и трошкове емисиjе CO2 и очекивана нове финаниjска оптерећења од стране ЕУ и ЕЕЗ, jасно jе да jе производња електричне енергиjе на лигнит jедноставно неисплатива.

- Зато, не треба давати 54 мил. еура нашег новца режимским фирмама ДПС-а за посао коjи не може да резултира постизањем пропусаних стандарда. Разумиjем зашто jе ДПС власт то радила. У питању jе била уградња врха ДПС-а у оваj бесмислени проjекат.

Неопходно jе одмах раскинути уговор око бесмислене еколошке реконструкциjе и приступити алтернативним рjешењима коjа ће бити одржива и економски и енергетски ефикасна - истиче Медојевић.

Сматра да за Рудник угља рјешења треба тражити у испоруци угља ЕПС и другим пословним алтернативама.

- За раднике ТЕ треба припремити квалитета Социjални програм са добрим отпремнинама, алтернативама за запошљвање или мали бизнис. За развоj Пљеваља jе потребно разрадити енергетске алтернативе у правци електране на биомасу, мањих хидроелектрана, преузимања ШИК Великир Jакић у руке државе, раскид лоповских концесиjа на шуме, производње хране, изградње еколошке цементаре ван града и сл. - истиче Медојевић.

Истиче да је вриjеме да се извади глава из пиjеска и  да се на шансе и могућности Пљеваља гледа реално, отворених очиjу и пратећи шта се дешава у окружењу и свиjету. 

- Тврдоглаво и бандоглаво срљање трагом превазиђених технологиjа и рјешења мотивисаних пљачком ресурса и корупциjом jе прошло. Раскините бесмислени корупционашки уговор и таj новац искористите за економски и енергетски исплативе и одрживе проjекте. ТЕ Пљевља jе завршила своjу мисиjу. 

Нажалост, Пљевља и Пљевљаци од тога ниjесу видјели неку корист. Све jе отишло у џепове ДПС лопова каже Медоjевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:31