Карен Медокс / - KM
28/01/2022 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Ојачати институције које подржавају жене у бизнису

Она је охрабрила жене да крену напријед, да циљају високо, да изазову друштвене стереотипе, да се њихов глас чује, да своје идеје претворе у стварност и да остваре свој утицај на друштво

Знамо да родна равноправност и стварање услова који ће омогућити женама да остваре свој економски потенцијал једнако као мушкарци пружа огроман подстицај БДП-у једне земље - саопштила је британска амбасадорка Карен Медокс, која се придружила кампањи „Она покреће бизнис“ коју је покренуо Инвестиционо-развојни фонд у циљу подстицања и афирмације женског предузетништва и оснаживања жена у Црној Гори.

Она је охрабрила жене да крену напријед, да циљају високо, да изазову друштвене стереотипе, да се њихов глас чује, да своје идеје претворе у стварност и да остваре свој утицај на друштво.

Амбасадорка Медокс је казала да Црна Гора треба да у потпуности искористи таленат и иновативност својих грађана. 

- Дио проблема је културолошки: овдје (као и у Уједињеном Краљевству) постоје укоријењене друштвене норме о томе каква би требало да буде улога жена. Међутим, можемо помоћи женама да изазову те норме јачањем институција које подржавају жене у бизнису - оцијенила је британска амбасадорка.

Она је саопштила да Уједињено Краљевство активно ради у Црној Гори на подршци овом циљу, те да је британска влада кроз финансирање Секретаријата Савјета за конкурентност осигурала да пословна удружења жена имају начин да Влади изнесу своју забринутост у вези са пословним окружењем, а захваљујући њиховом раду Влада мора да размотри утицај сваке промјене у пословним прописима на родна питања. Она је казала да Секретаријат, такође, подржава напоре да се повећа приступ жена финансијама, коришћењем међународних стандарда да би се дефинисало шта чини бизнис којим управљају жене.

- То значи да кредитне линије за предузетнице које пружају организације попут Инвестиционо-развојног фонда могу циљати праве компаније. Британска влада ће наставити да промовише родну равноправност овдје у Црној Гори – јер корист од родне равноправности доноси корист свима - оцијенила је амбасадорка

У оквиру кампање „Она покреће бизнис“, расписан је и Јавни позив за додјелу финансијских награда за најбоље инвестиционе пројекте за жене у бизнису. На јавни позив могу да се пријаве жене које су отпочеле свој бизнис или планирају да унаприједе постојећи.

Право учешћа имају регистрована привредна друштва у којима је већински власник и извршни директор жена и која су уписана у релевантне регистре до датума објаве Јавног позива, а која послују краће од 24 мјесеца.

Додатно, постоји могућност да апликанткиње за реализацију инвестиционих пројеката конкуришу код ИРФ-а за повољна средства путем кредитних линија за жене у бизнису. За све додатне информације, контакт тел. је 080 012 012 и е-маил: онапокрецебизнис@ирфцг.ме од 7-15 часова сваког радног дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:09