Милатовић, Заимовић / - фото: Министарство економског развоја
24/03/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МЕК: Додатних 200 хиљада еура за подршку развоjу ИТ индустриjе

И ова подршка ће доприниjети jачању ИТ сектора и стварању услова да ИТ сектор постане окосница будућег развоjа Црне Горе, казао jе Милатовић

Министарство економског развоjа обезбиjедило jе додатна средства у износу од 200.000 еура као подршка кластеру ИЦТ Кортеx за сегмент интернационализациjе, реализациjе едукативних програма као и менторских услуга коjе ће помоћи одрживост кластера.

Из ресорног Министарства подсјећају да jе краjем прошле године потписан и Уговор о суфинансирању трогодишњег програма ИЦТ кластера вриjедан више од миллион еура у коjем са jеднаким износима за реализациjу учествуjу МЕР и ИТ компаниjе, чланице ИЦТ кластера Кортеx. Додају да се оваj нови циклус подршке односи се управо на ове сегменте, коjи представљаjу комплементарне активности текућем уговору.

- И ова подршка ће доприниjети jачању ИТ сектора и стварању услова да ИТ сектор постане окосница будућег развоjа Црне Горе и снажан сектор коjи ће креирати водеће извозне производе, изjавио jе Милатовић. 

Милатовић је казао да ће поред тога, додатно  jачати глобално повезивање кластера, програмске активности на jачању едукативних програма значаjних за унапређење дигиталних вjештина, али и оснажити тим кластера да размишља дугорочно у правцу самоодрживости.

Извршни директор ИЦТ Кортеxа, Тарик Заимовић изразио jе захвалност на подршци коjу Министарство економског развоjа у континуитету пружа сектору ИЦТ Кортеxу и комплетноj ИТ индустриjи.

image

Милатовић, Заимовић

- фото: МЕК

- Ова додатна средства ће нам значаjно помоћи да убрзамо рад на свим нашим капиталним проjектима, а чиjи jе циљ стручно оспособљавање младих, студената, средњошколаца и професора - истакао jе он и додао да ће „интернационализациjа помоћи повезивању црногорских стакехолдера и ИТ компаниjа коjи су кључни за иновациони екосистем са међународним партнерима, организациjама и ИТ компаниjама коjим ћемо надоградити наше знање и довести нове проjекте и партнере у Црну Гору“.

ИЦТ Кортеx jе Министарству упутио и позив да постане Приjатељ удружења, што jе прихваћено са задовољством, истичући да ће се на оваj начин остварити снажниjа сарадња и партнерски однос Министарства и кластера, те да ће Министарство имати прилику да се упозна и непосредно са имплементациjом активности кластера.

У протеклом периоду, Министарство економског развоjа jе додатно оjачало програмско усмjерење имплементациjе Стратегиjе паметне специjализациjе (С3) кроз усваjање Оперативног програма за период 2021-2024, коjим jе остварена синергиjски ефекат са политиком кластера, фокусираjући се на сет нових активности коjе ефикасно повезуjу ову политику са С3. У том смислу, посебан фокус jе на jачању активности ИЦТ кластера, у циљу повећања продуктивности и конкурентности домаћих предузећа и предузетника повезивањем у кластере, као и jачање сарадње микро, малих и средњих предузећа и предузетника са научноистраживачким организациjама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 16:06