/ FOTO- BLOOMBERG
26/09/2022 u 14:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MERT: Deripaska pokrenuo postupak prije uvođenja sankcija Rusiji

Informacije da ovim postupkom Deripaska želi da nadoknadi gubitke koje ima zbog međunarodnih sankcija nisu tačne, jer je postupak pred Apelacionim sudom u Švedskoj pokrenut 2020. godine, navode iz ministarstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, povodom medijskih naslova da bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica  i nikšićkih Rudnika boksita Oleg Deripaska preko suda u Švedskoj traži stotine miliona eura odštete, podsjeća da je Deripaska 5. decembra 2016. godine, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije gorepomenutih preduzeća.

Deripaska nastavio arbitražni spor sa Crnom Gorom

- Tribunal je nakon tri godine, 15. oktobra 2019. godine donio jednoglasnu odluku da: BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru; Prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora i da po tom osnovu odbija nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima; Svi troškovi u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eura idu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke arbitražnog tribunala, Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36 švedskog Zakona o arbitraži čije je sjedište u Stokholmu, podnio Apelacionom sudu zahtjev za izmjenu odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se arbitražna odluka izmijeni na način da ista u cjelosti bude poništena. Ročište u ovom postupku je počelo 20. septembra i trajaće do 27. septembra ove godine, dok se donošenje odluke očekuje u narednim mjesecima- navode u saopštenju.

Poručuju: "Dakle, informacije da ovim postupkom Deripaska želi da nadoknadi gubitke koje ima zbog međunarodnih sankcija nisu tačne, jer je postupak pred Apelacionim sudom u Švedskoj pokrenut 2020. godine, tj. prije uvođenja sankcija Rusiji".

- Takođe, iznos od više stotina miliona eura koji je iznesen u medijima nije na mjestu iz razloga što iznos tužbenog zahtjeva nije bio naveden ni u tužbi iz 2016. godine, već bi se iznos utvrdio u postupku (da se isti nastavio)- ističu u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:31