Promocija zanatskih proizvoda / - MERT
19/06/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MERT: Intenzivnijom saradnjom do promocije zanatskih proizvoda

Obuka je organizovana za zanatlije iz primorske regije dok su prethodne dvije obuke, kako je bilo planirano projektom, održane u Podgorici - za zanatlije iz centralne regije Crne Gore i Bijelom Polju - za zanatlije iz sjeverne regije

Intenzivnija saradnja u cilju promocije zanatskih proizvoda dogovorena je na dvodnevnoj obuci za zanatlije koju je organizovalo Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u sklopu projekta Komplementarna mjera COVID - Podrška malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori u Baru.

Iz ministarstva je saopšteno da je riječ o trećoj od tri planirane obuke za zanatlije koju je organizovalo Ministarstvo u sklopu projekta koji finansira EU i kofinansira crnogorska Vlada.

Obuka, koja je održana u četvrtak i petak, organizovana je za zanatlije iz primorske regije dok su prethodne dvije obuke, kako je bilo planirano projektom, održane u Podgorici - za zanatlije iz centralne regije Crne Gore i Bijelom Polju - za zanatlije iz sjeverne regije.

Tokom dvodnevne obuke, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa procesom planiranja, realizacijom i praćenjem projekata, kao i sa načinima uspješne promocije na društvenim mrežama, te načinima povezivanja sa turističkom privredom.

Predavači su bili stručnjaci iz oblasti projektnog menadžmenta i digitalnog marketinga, koji su podijelili svoje iskustvo i praktične primjere iz realnih poslovnih situacija dok su polaznici imali priliku da razmijene iskustva i planove iz domena svojeg poslovanja. Nakon završene obuke, polaznicima su uručeni sertifikati.

“Ovo je ujedno bila prilika da zanatlije kako međusobno, tako i sa predstavnicima ministarstva razmijene mišljenje o problemima sa kojima se susreću u poslovanju i uspostave međusobne kontakte koji će rezultirati saradnjom u budućem periodu”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici ministarstva su informisali prisutne o aktivnostima koje taj Vladin resor preduzima u cilju unapređenja te veoma važne djelatnosti za privredu Crne Gore, a koje se odnose na izmjenu zakonodavnog okvira koji reguliše tu djelatnost a koji se mora harmonizovati sa propisima EU, kao i na finansijsku i nefinansijsku podršku koju pruža Ministarstvo.

Tokom boravka u Baru, na poziv učesnika, predstavnici Ministarstva su posjetili modni studio Stil i kalafatsku radionicu Bokovac, koji su predstavili asortiman svojih proizvoda, način i tehnologiju izrade i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju.

“Bilo je zadovoljstvo uvjeriti se da u Baru posluju zanatlije i porodična preduzeća, koja i pored problema u poslovanju i nedostatku kvalifikovane radne snage, održavaju tradicionalne zanate koji, nažalost, imaju trend nestajanja”, rekli su iz ministarstva.

Naime, modni studio Stil koji u svom asortimanu nudi šivenje savremenih i modernih odjevnih predmeta, izrađuje i košulje sa motivima tradicionalne crnogorske nošnje koja je prepoznata po zlatovezu, dok kalafatska radionica Bokovac, jedna od prepoznatljivih kalafatskih radionica kako na našim prostorima tako i van Crne Gore, od osnivanja 1965. godine, nastoji da sačuva od zaborava drevnu vještinu kalafatskog umijeća.

“Nakon decenija upornog rada na reparaciji jedrilica i jedrenjaka, uspjeli su da kreiraju prepoznatljivu tržišnu marku što je za Crnu Goru, malu primorsku i mediteransku zemlju, zaista izuzetna čast”, dodaje se u saopštenju.

Uz obostrano zadovoljstvo, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje i promociju zanatskih proizvoda, dogovorena je intenzivnija saradnja između zanatlija, Ministarstva i Zanatske komore.

Učesnici obuke su ocijenili da je obuka pružila veoma korisne informacije i ujedno su ukazali na nužnost intenzivnije saradnje u budućem periodu.

Takođe, zaključeno je da zanatska djelatnost nema značaj koji bi trebalo da ima u ekonomiji Crne Gore, da neki zanati, posebno stari zanati imaju tendenciju nestajanja te da treba uložiti posebne napore kako bi se motivisale i obučile mlađe generacije da se bave zanatima, kako modernim tako i starim zanatima koji su dio nematerijalne i kulturne baštine Crne Gore i predstavljaju jedan od njenih identiteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:19