/ foto ilustracija: Dan arhiva
11/11/2022 u 15:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odluka suda: Deripaska da plati Crnoj Gori 628.456 eura i 86.075 dolara

Takođe, sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara

Apelacioni sud u Švedskoj presudio je 10. novembra u korist Crne Gore povodom zahtjeva Olega Vladimiroviča Deripaske da se poništi arbitražna odluka iz 2019. godine vezana za postupak privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“ (RB).

Takođe, sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara.

- Podsjećamo da je Deripaska 5. decembra 2016. godine na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“ (RB). Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da  BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata  prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 EUR u korist Crne Gore- saopšteno je iz MERT-a.

U vezi pomenute odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja I turizma opredijelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata.

- U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su  zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima. Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke Tribunala Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio Apelacionom sudu u toj zemlji zahtjev za izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 05:00