ilustracija   / -
19/10/2023 u 07:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Metar drva 80 eura: Cijene enormno porasle, penzioneri očekuju pomoć države

Oni sa najnižim primanjima predali su peticiju sa 3000 potpisa Vladi da im omogući subvencije no odgovora još uvijek nema

Nabavka ogrijeva za predstojeću zimu predstavlja veliki problem za mnoge građane, pogotovo penzionere. Stoga, oni sa sjevera s najnižim primanjima očekuju hitnu pomoć države, jer metar drva košta 80 eura.

Sa prvim hladnim danima ove jeseni na sjeveru je počela sezona grijanja. Teško je bilo pripremiti se za predstojeću zimu jer su cijene ogrijeva enormno porasle. Inflacija je učinila svoje pa većina građana strahuje kako će se zimus ogrijati.

Za metar drva potrebno je izdvojiti i do 80 eura a prosječno domaćinstvo na sjeveru za sezonu troši oko deset metara. Sa peletom je ove zime nešto povoljnija situacija.

"Cijena peleta je oko 260 eura po toni. Prosječno domaćinstvo nekad četiri tone mora koristiti znači to je preko 1000 eura za grejnu sezonu a deset metara drva je oko 800 eura".

Najugroženiji su penzioneri. Oni sa najnižim primanjima predali su peticiju sa 3000 potpisa Vladi da im omogući subvencije no odgovora još uvijek nema.

"Već su počeli hladni dani ovdje na sjeveru. Penzioneri su ogorčeni i jedva čekaju neku inicijativu kako bi krenuli u rješavanje naših gorućih problema a to je ogrijev", kazao je Marko Hajduković iz Udruženja penzionera.

Dok iz Vlade ćute Fond PIO nudi pomoć.

"Fond PIO ima neku inicijativu, čuli smo, da nam da 500 eura kao neki kredit pa da mi to poslije vraćamo. Mi od naše penzije ne možemo to da vraćamo, nama to nikako ne odgovara. Ako što hitnije ne reaguju sa tom subvencijom mi ne možemo preteći i ostati živi u ovoj situaciji", dodao je Hajduković.

Ako nadležni hitno nešto ne preduzmu penzioneri sa sjevera spremni su, kažu, i na proteste.

(RTCG)

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 23:49