Sjednica Savjeta za trgovinske olakšice / - FOTO: MF
15/03/2024 u 12:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MF: Predstavljen plan izrade Programa trgovinskih olakšica 2024-2026

Održana je druga sjednica Savjeta za trgovinske olakšice, usvojen izvještaj o radu za 2023.

Primarni zadatak Savjeta za trgovinske olakšice davanje preporuka za donošenje i sprovođenje politika i razvojnih projekata u oblasti trgovinskih olakšica, kao i koordinacija aktivnostima između nadležnih organa, nadležnih organa i privatnog sektora radi efikasnog sprovođenja reformi u ovoj oblasti. Cilj tih reformi je povećanje transparentnosti, pojednostavljenje, harmonizacija i usklađivanje procedura na granici radi ubrzanja prekograničnog kretanja robe.

Državna sekretarka Jovana Nišavić predsjedavala je drugom sjednicom Savjeta za trgovinske olakšice.

Na drugoj sjednici Savjeta za trgovinske olakšice, između ostalog, usvojen je Izvještaj o radu Savjeta za 2023. godinu. Takođe, predstavljen je plan izrade Programa trgovinskih olakšica 2024-2026, koji će doprinijeti povećanju efikasnosti i pojednostavljenu procedura u oblasti trgovinskih olakšica.

- Izradom Programa će se uspostaviti okvir za sistemsko rješavanje identifikovanih barijera u ovoj oblasti, a donošenjem Programa će se obezbijediti jedinstveni pristup obavezama iz Sporazuma o trgovinskim olakšicama STO, CEFTA Dodatnog protokola 5, kao i zahtjevima u odnosu na barijere u spoljnoj trgovini koje je identifikovao privatni sektor - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Akcenat će biti na izazovima u trgovini, digitalnoj transformaciji i već preuzetim međunarodnim obavezama.

- Takođe, na sjednici su članovi upoznati sa statusom Projekta Trgovinske i transportne olakšice na Zapadnom Balkanu, u dijelu uvođenja i implementacije sistema Jedinstvenog šaltera u spoljnoj trgovini koji treba da bude digitalni alat koji će olakšati trgovinu smanjenjem troškova, vremena i napora za ispunjavanje regulatornih zahtjeva za uvoz i izvoz - zaključuje se u saopštenju MF.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:57